Συνδικάτο υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα: Για τις ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας

“Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά αρνήθηκε να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημα των καθαριστριών στα σχολεία για τη μονιμοποίηση τους, στη συνέχεια με θράσος βάφτισε τη δουλειά ετών με εργασιακές σχέσεις ομηρίας ως «νέες προσλήψεις». Στη συνέχεια και παρά τα μεγάλα λόγια περί ηρώων κατά τη διάρκεια της  πανδημίας η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι της σχολικής καθαριότητας συνολικά στους Δήμους”. Αυτό αναφέρει σε δελτίο τύπου, το Συνδικάτο υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας και υπογραμμίζει:

“Μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τα σχολεία είναι έτοιμα για να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για το νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτιρίων. Όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας, προβλέπονται 12 άτομα πλήρους απασχόλησης!!!! και 74 μερικής,  ( δηλαδή  3ωρες)  με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 86 άτομα.

Οι χώροι καθαριότητας, αίθουσες, γραφεία, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι που αντιστοιχούν σε κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτικοί για να μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη κάλυψη. Παράλληλα οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση, ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους για να «βγαίνει η δουλειά».

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα που δουλεύουν χρόνια μέσα στα σχολεία, είναι ο πιο σταθερός κρίκος μέσα σε αυτά. Είναι οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη για την καθαριότητα και την υγιεινή στα σχολεία, την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουν μαθητές, δάσκαλοι και γονείς από την πρώτη μέρα. Είναι οι άνθρωποι που σε συνθήκες πανδημίας αναδείχθηκε ο ρόλος τους στην κοινωνία, δέχτηκαν τους κυβερνητικούς επαίνους και τα χειροκροτήματα, ενώ στην πράξη τα αιτήματα τους «δε γίνεται να πραγματοποιηθούν, γιατί είναι κόντρα στο νόμο». Νόμους που φτιάχνουν διαχρονικά οι ίδιοι για να τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, μισθούς και συμβάσεις και θέλουν τις καθαρίστριες σε διαρκή ομηρία.

 Σήμερα υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη και την οριστική χωρίς καθυστέρηση ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες το Συνδικάτο θα πάρει τις επόμενες μέρες  πρωτοβουλίες  στήριξης  των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.”