Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο της ζωής της, πλαισιωμένη πλέον από τους σταθερούς φίλους της που ενδιαφέρονται για το λογοτεχνικό βιβλίο. Πρόκειται για συνεχείς αναγνωστικές εμπειρίες και περιπέτειες διαλογικής προσέγγισης στον αφηγηματικό πεζό λόγο που ξεκίνησαν αρχικά με μια θεωρητική εισαγωγική προσέγγιση στο νεοελληνικό μυθιστόρημα τον Μάιο του 2018.

Για δύο αναγνωστικούς κύκλους και με χρονολογική σειρά συγγραφής, διαβάστηκαν και συζητήθηκαν από τα μέλη της Λέσχης κορυφαία έργα σπουδαίων Ελλήνων και Ελληνίδων μυθιστοριογράφων. Στον περυσινό γ΄ κύκλο (2020-21) έγινε η προσέγγιση βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνίας ιστορικών μυθιστορημάτων. Κορυφαίοι λογοτέχνες όπως ο Ίβο Άντριτς, ο Έρνεστ Χεμινγουέη, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, ο Ορχάν Παμούκ, ο Χοσέ Σαραμάγκου ζέσταναν με την προβληματική των έργων τους τη γυάλινη επικοινωνία της τηλεδιάσκεψης. Η περίοδος ωστόσο είχε εγκαινιαστεί με ελληνικά μυθιστορήματα των Στρατή Τσίρκα, Χρήστου Χωμενίδη και Γιάννη Καλπούζου.

Το «Περί τυφλότητας» του Σαραμάγκου, με έναυσμα την πανδημία, οδήγησε στην ερωτική και πολυπαθούσα Λατινική Αμερική του Μαρκές και στο μυθιστόρημά του «ΟΈρωτας  στα χρόνια της χολέρας». Με το πολυσηζητημένο αυτό έργο του Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του φετινού τέταρτου κύκλου ανάγνωσης, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021.

Συνεχίζουμε τις συναντήσεις μας στο γραφείο της Ε.Μ.Σ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, και… «Ταξιδεύουμε με τα Νόμπελ στις γειτονιές του κόσμου».

Πραγματοποιήθηκε ήδη και η δεύτερη συνάντησή μας τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 με ένα μαγικό ταξίδι στον Αμερικανικό Νότο. Πλοηγός ο κορυφαίος Γουίλιαμ Φόκνερ στο επικό έργο του «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!». Την μεταξύ των μελών ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για το εμβληματικό αυτό βιβλίο του Φώκνερ εμπλούτισε ο διάλογός τους με την προσκεκλημένη μεταφράστρια του βιβλίου κ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, η οποία με τις απαντήσεις της μετέφερε τη γοητεία της μεταφραστικής εμπειρίας της για το συγκεκριμένο έργο.

Στην ίδια γειτονιά, αλλά νοτιότερα, ο νομπελίστας Περουβιανός Μάριο Βάργκας Λιόσα με το έργο της ωριμότητάς του «Η γιορτή του τράγου» θα αναδείξει μια άλλη πτυχή της τραγικής μοίρας των λαών της Λατινικής Αμερικής, και όχι μόνο, στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης, τη Δευτέρα  13 Δεκεμβρίου 2021.

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο και δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη της. Πληροφορίες:κ. Μαρία Νταλλή 6934827021 – salvadordal@gmail.com.