Κριτική σε ήπιους τόνους ασκήθηκε από στελέχη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Πέμπτης για το πλαίσιο συμφωνίας της χώρας με την Ε.Ε.
Προσπάθεια Τσίπρα να ξεπεραστεί η γκρίνια
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημαντικό τμήμα της συζήτησης εστιάστηκε στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕ όπου αναμένεται να τεθούν με εντονότερο τρόπο οι διαφωνίες κυρίως στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας για την κυβερνητική πολιτική και την συμφωνία με τους δανειστές. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προσπάθησε να υπερβεί τις αντιθέσεις που καταγράφηκαν στην ΚΟ και έκανε λόγο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξηλωθεί το μνημόνιο και οι εκπρόσωποί του στην δημόσια διοίκηση. Τόνισε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι η κυβέρνηση θα δίνει μάχη μέρα με την ημέρα το επόμενο τετράμηνο, θέτοντας ως άμεσους στόχους την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Επισήμανε δε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πρωτοφανής λαϊκή ενότητα, με την υλοποίηση του βασικού κορμού των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τους οικονομικά αδύναμους. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να προωθήσει την συζήτηση στην επόμενη μέρα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα.
Σκληρή κριτική από Μηλιό και Λεουτσάκο
Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκήθηκε μίλησε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός ο οποίος κινήθηκε στην γραμμή του άρθρου που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έκανε λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και για μία συμφωνία ασαφή χωρίς αριθμούς και έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της διαπραγμάτευσης καθώς με την συμφωνία- γέφυρα η χώρα ουσιαστικά παραιτήθηκε από το στόχο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση-απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους αποδεχόμενη την πληρωμή του χρέους από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας ο Στ. Λεουτσάκος κινήθηκε και αυτός στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην ΚΟ όπου ανέφερε ότι η συμφωνία είναι κατά τέτοιο τρόπο γραμμένη που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους δανειστές.
Με το βλέμμα στην Κεντρική Επιτροπή
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης καταναλώθηκε για την συνεδρίαση της ΚΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε η εκλογή νέου γραμματέα όπου σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται για την θέση ο υπεύθυνος οργανωτικού του κόμματος Τ. Κορωνάκης στην θέση του Δ. Βίτσα που εκλέχτηκε βουλευτής, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε σε παλαιότερη πρότασή του για μείωση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας από 21 σε 11 μέλη. Ο περιορισμός των μελών της γραμματείας αναμένεται να δυσκολέψει την αντιπροσώπευση όλων των τάσεων στο νέο όργανο και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις και συμφωνίες για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την νέα γραμματεία της ΚΕ.
Δεν αποκλείεται όμως στην ΚΕ να αποφασιστεί μεγαλύτερος αριθμός των 11 μελών εάν οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο οδηγηθούν σε αδιέξοδο καθώς σύμφωνα με την κομματική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ πριν την τελική ψηφοφορία, υπάρχει έντονη διαβούλευση μεταξύ των τάσεων με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική πλειοψηφία η οποία θα δοκιμαστεί στην συνεδρίαση της ΚΕ ελέγχει το 70% του οργάνου ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα το 30% των μελών της ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση αφορά και στην θέση του νέου εκπροσώπου τύπου του κόμματος τον οποίο διεκδικεί η Αριστερή πλατφόρμα καθώς και τον νέο υπεύθυνο οργανωτικού.
thetoc.gr