Δέκα χρόνια μετά την κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, οι ανάπηροι στη χώρα μας εξακολουθούν να βιώνουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, μειωμένη προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.
Ανάπηροι διαβιούν ακόμα σε ιδρύματα, χωρίς διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Πρόσφατα νέος που διαβιούσε σε κλειστή ιδρυματική δομή στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο. Ότι και αν αποδειχθεί από την έρευνα, δεν αναιρείται η τραγικότητα του θανάτου του, ούτε οι συνήθως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας του ιδρυματικού περιβάλλοντος.
Συνήθως ασχολούμαστε με τα κλειστά αναχρονιστικά ιδρύματα ύστερα από δυσάρεστα γεγονότα, όπως αναίτιων θανάτων και τραυματισμών των περιθαλπόμενων ή και των τραγικών συνθηκών που επικρατούν και επιτείνουν τη διασπορά του κορωνοϊού.
Ο ρόλος αντίστοιχα της Πολιτείας για δεκαετίες εστίασε στη διατήρηση των ιδρυμάτων αυτών και όχι σε πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας τους. Δυστυχώς η ευθύνη για κάλυψη των αναγκών των περιθαλπόμενων σε αυτά ανθρώπων με αναπηρία μέσα από τις επιταγές των Διεθνών και Εθνικών συμβάσεων αλλά και των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, δεν υπήρξε κυρίαρχος εθνικός στόχος.
Όλο το έργο που ξεκίνησε στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πενταετία της διακυβέρνησής του, σήμερα αποδομείται και ακυρώνεται στην πράξη, ενώ επικοινωνιακά οι λέξεις και οι άνευ ουσίας κινήσεις εντυπωσιασμού, κυριαρχούν και απλά συντηρούν με την «βοήθεια» των ΜΜΕ την εικόνα του δήθεν «αυξημένου ενδιαφέροντος» από τους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες.
Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:
- Το Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 15 εκατομμύρια, διακόπηκε στην αρχική του φάση.
- Η αναμόρφωση και ηλεκτρονική λειτουργία των ΚΕΠΑ βάλτωσε και έως σήμερα δεν έχουν γίνει πράξη οι ευεργετικές για τους ανάπηρους προβλέψεις σε όλη τη χώρα.
- Η ένταξη 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο ΕΣΠΑ έχει παγώσει.
- Η εξέλιξη του ΟΠΕΚΑ για την τακτική ηλεκτρονική απόδοση όλων των αναπηρικών επιδομάτων σε όλη τη χώρα σταμάτησε και το προσωπικό του αποψιλώνεται συνεχώς.
- Ο νόμος πλαίσιο 4488/17 που εξειδίκευσε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία από το κράτος, προσαρμόστηκε στις προτεραιότητες του «επιτελικού κράτους».
- Ο νόμος 4538/2018β για την αναδοχή και την υιοθεσία εγκαινιάζεται και τροποποιείται συνεχώς, ενώ η αποτελεσματική και διαφανής λειτουργία του υπονομεύεται στην πράξη.
Οι παραπάνω πολιτικές απαιτούμε να συνεχιστούν και να υλοποιηθούν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα έχουμε επεξεργασθεί και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση νέων πολιτικών υπέρ των συμπολιτών μας με αναπηρίες όπως ενδεικτικά:
- Την έγκαιρη παρέμβαση σε οικογένειες με ανάπηρο μέλος, για την υποστήριξη του ίδιου αλλά και για το οικογενειακό σύστημα.
- Την έγκαιρη παρέμβαση για τα παιδιά με αναπηρία που απομακρύνονται (προσωρινά ή για περισσότερα χρόνια) από την οικογένειά τους, με άμεση τοποθέτηση σε αναδοχή. Άμεση εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής.
- Την ευρεία υλοποίηση του προγράμματος του προσωπικού βοηθού ή φροντιστή του αναπήρου και του πάσου αναπήρου.
- Τη δωρεάν παράλληλη στήριξη, μαθητριών και μαθητών με αναπηρία σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους.
- Την εφαρμογή του χρηματοδοτημένου Σχεδίου Ανεξάρτητης Διαβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, με παράλληλη ίδρυση και λειτουργία των 150 ΣΥΔ και ΣΑΔ σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και με τα χρήματα που είχαν εξασφαλισθεί αλλά και με νέους πόρους
- Ένα οργανωμένο σχέδιο ασφαλούς μετάβασης των ανθρώπων των ιδρυμάτων στις νέες δομές διαβίωσής τους.
- Τη στελέχωση των νέων δομών με εργαζόμενους πλήρων προσόντων, με συνεχιζόμενη εκπαίδευση και σταθερή υποστήριξη.
- Την αύξηση των δαπανών των παροχών προς τους ανάπηρους/ες, καθώς και ειδικές ενισχύσεις στην κυοφορούσα ανάπηρη γυναίκα και τη νέα μητέρα.