Σύμφωνο συμβίωσης: Τι προβλέπει για τα ομόφυλα ζευγάρια

omofila zeugariaΤο Υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει υπόψιν την αρχή της ισότητας και της αναγνώρισης των προσωπικών σχέσεων κι επεκτείνει με νόμο συμφωνία συμβίωσης και μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, στο αρχικό σύμφωνο το οποίο είχε θεσμοθετηθεί το 2008 αποκλειστικά για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου εναρμονίζονται με όσα προβλέπονται ήδη για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δε δίνεται η δυνατότητα πάραυτα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται καθότι εκκρεμεί απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά ούτε να προχωρούν από κοινού σε υιοθεσία παιδιών.

Με το νέο νόμο επισημοποιείται πλέον η σχέση των ομόφυλων ζευγαριών και παράλληλα το κεφάλαιο του υπάρχοντος νόμου για τα ετερόφυλα ζευγάρια, συμπληρώνεται με ουσιαστικότερες ρυθμίσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει τις σχέσεις «οι οποίες βρίσκονταν ως τώρα σε μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης». Όπως επισημαίνεται «πρόκειται για αυτονόητη σύγκλιση της νομοθεσίας με την κοινωνική πραγματικότητα καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και στη χώρα μας οι οικογενειακές σχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή οικογένεια του έγγαμου ετερόφυλου ζευγαριού και των βιολογικών παιδιών τους».

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος προβλέπει το σύμφωνο μεταξύ του ζευγαριού να καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο η ισχύς του οποίου ξεκινάει με την κατάθεσή του στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας. Η πράξη δεν θα μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο κάθε συμβαλλόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να προσθέτει το δικό του.

Εξομείωση του συμφώνου με τον γάμο

Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις από τον γάμο εφόσον δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Στην περίπτωση που τα μέλη αποζητήσουν να λυθεί το σύμφωνο, αυτό λύνεται είτε με αυτοπρόσωπη συμφωνία των μερών στον συμβολαιογράφο ή με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση από έναν εκ των δύο.

Περιουσιακά και κληρονομικά θέματα

Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα.Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά κι εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τους συζύγους που έχουν τελέσει γάμο.

΄Οσον αφορά τη διατροφή ισχύουν όσα και μετά τη λύση του γάμου, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου.

Τέλος, όσον αφορά θέματα κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νόμου από το Υπουργείο Εργασίας με το οποίο θα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η έκταση της εφαρμογής διατάξεων εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλισης για συζύγους και στα μέρη του συμφώνου.

Ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα κι επιτυγχάνει την άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και αναβαθμίζει το σύμφωνο διαβίωσης γιατί αναγνωρίζει πλέον και ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς των μερών ανεξαρτήτου φύλου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιδιώκει ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής αυτονομίας και της ανάγκης προστασίας των οικογενειακών σχέσεων, με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της εξασφάλισης μια υγιούς οικογενειακής ζωής με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και «η Ελλάδα, με τη θέσπιση του νέου συμφώνου συμβίωσης, θα πάψει να είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στις οποίες τα ομόφυλα άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο είδος επίσημης αναγνώρισης της σχέσης τους. Πρόκειται για αυτονόητη σύγκλιση της νομοθεσίας με την κοινωνική πραγματικότητα»

Το νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να μπει σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο.

Πως αντιδρούν οι LGBT οργανώσεις

Το νέο νομοσχέδιο επικροτείται από τις LGBT οργανώσεις οι οποίες βλέπουν ως θετική εξέλιξη την πρόταση νόμου για ένα σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Παρόλα αυτά αντιδρούν στο γεγονός ότι η εφαρμογή εργατικών και ασφαλιστικών διατάξεων παραπέμπεται σε προεδρικό διάταγμα εντός εξαμήνου χωρίς κυρώσεις ή πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής αν αυτό δεν εκδοθεί εμπρόθεσμα καθώς και στη μη αναγνώριση συμφώνων συμβίωσης που έχουν γίνει ενώπιον ξένων αρχών.

thetoc.gr