«Έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη το μεσημέρι. «Να έχουν ενεργό ρόλο στον μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών δανείων τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων», ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.
Πάντως, όπως είπε, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση, ενώ μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι και το ποιοι φόροι και πώς θα «κουρεύονται», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξαιρείται ο ΦΠΑ.
Σημειώνεται ακόμη, ότι για όλες τις εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα προβλέπεται και η παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.
Επίσης, ερωτηθείς για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, διευκρίνισε ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια, μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την ώρα που θα γίνει δεκτή η νόμιμη αίτηση, μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εντός 10-12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή email σε ανώτατο επίπεδο με τις νέες προτάσεις.
«Να έχουν ενεργό ρόλο στον μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών δανείων τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων», ζητά με ανακοίνωσή της ηΓΣΕΒΕΕ
«Για την επίλυση του γόρδιου δεσμού υπερχρέωσης είναι απαραίτητη η εφαρμογή μίας ταχείας εναλλακτικής μεθόδου εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης χρεών, δεδομένων και των καθυστερήσεων που καταγράφονται στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης».
Αυτό υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ στις προτάσεις που έστειλε στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Οικονομίας, με αφορμή το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων.
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει τη σημασία που έχει η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές). Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «το μοντέλο που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να καλύπτει τις ειδικότερες ανάγκες των δανειοληπτών.
Ιδιαίτερα, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, απαιτείται η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη διαχείρισης χρέους, που θα λειτουργήσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά και θα οδηγήσει σε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις. Ο ρόλος των ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία κατάρτισης και διαχείρισης ενός τέτοιου σχεδίου κρίνεται καθοριστικός».
stokokkino.gr