Ανένδοτη και σκληρή προς την Αθήνα και με απόλυτη στήριξη προς στα στελέχη Τόμσεν και Βελκουλέσκου εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μέσω της επιστολής/ απάντησης προς στον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις αποκαλύψεις διαλόγων των εκπροσώπων του Ταμείου στη διαπραγμάτευση για το Ελληνικό ζήτημα.
Το ύφος της απάντησης της κ. Λαγκάρτν προκαλεί αίσθηση για το αυστηρό, υπηρεσιακό και προειδοποιητικό τόνο ενώ παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ δίνει με την επιστολή της αυτή απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα γύρω από το ρόλο του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο.
Τόμσεν και ΔΝΤ πάνε πακέτο και μένουν Ελλάδα
Μεταξύ άλλων η«σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, πέραν της στήριξης που παρέχει στον κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο παραμένει στο Ελληνικό πρόγραμμα, κόβοντας κάθε κουβέντα απομάκρυνσης των εκπροσώπων του από τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμα πολύ δρόμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, καθ΄πως επίσης και ότι το ΤΑμείο θα επιμείνει στη λήψη σκληρών μέτρων
Επιπλέον αποκλείει κάθε σενάριο για πιστωτικό γεγονός (ερμηνεία που δόθηκε στις διαρροές των συζητήσεων), χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «ανοησία», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελληνική πλευρά είναι αυτή που κάνει διαρροές.
Τα βασικά σημεία της Επιτολή και τα μηνύματα:
– Στήριξη Τόμσεν – Βελκουλέσκου: «Η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου».
-Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει: «Η γνώμη μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο διοικητικό συμβούλιο».
-Σκληρή στάση-Σκληρά Μέτρα: «Επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους».
-Αιχμές για υποκλοπές και διαρροές από Ελλάδα: «Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει να κάνουμε, είναι κρίσιμο οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια».