Τα τρία σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαβάρας

 Όσα ευτράπελα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν αποτελούν παρά την πιο κραυγαλέα απόδειξη του πανικού της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Καταδεικνύει  περισσότερο την κυβερνητική προχειρότητα,παρά την αλλαγή πολιτικού σχεδιασμού. Και αφού με τα πολλά κατατέθηκε σχετική τροπολογία ώστε να διεξαχθούν διπλές εκλογές την 24η Μαΐου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), μένει σε εκκρεμότητα το πότε θα διεξαχθεί η τρίτη και πιο κρίσιμη ίσως εκλογική αναμέτρηση. Αυτή των εθνικών εκλογών.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων και δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Προφανώς και ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και κάθε προκάτοχός του, επιθυμεί την παραμονή στην εξουσία μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή έως τον Οκτώβρη του 2019. Ωστόσο αυτό το σενάριο πρέπει να το αποκλείσουμε, διότι οΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να αντέξει μια καθαρή ήττα στις ευρωεκλογές και στην συνέχεια τον Οκτώβριο να διεξάγει εθνικές εκλογές. Είναι βέβαιοπως θα συντριβεί.Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι δεν παζαρεύουν την ήττα, αλλά το εύρος αυτής.

Για το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, υπάρχει ένας εξωγενής παράγοντας, που θα παίξει το πιο καθοριστικό ρόλο. Αναφέρομαι στους θεσμούς και στο εάν αυτοί συμφωνήσουν ή όχι στην αναβολή των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες είναι ψηφισμένες από την συγκυβέρνησητων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ισχύσουν από την πρωτοχρονιά του 2019. Βέβαια η Κομισιόν με το κείμενο απόφασης που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα και ο Μοσκοβισί λίγο αργότερα, «ψαλιδίσαν» τα φτερά της κυβέρνησης για αναβολή στην περικοπή των συντάξεων.

Την ίδια περίοδο περίπου, αρχές 2019 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αλλαγής του συντάγματος στα Σκόπια, γεγονός που συνεπάγεται ότι τουλάχιστον ως τότε οι ΑΝΕΛ θα δίνουν περιθώριο σταθερότητας στην συγκυβέρνηση. Άρα το πρώτο σενάριο είναι να προκληθεί μια συνεννοημένη κρίση τον Φεβρουάριο του 2019 και να κηρυχθούν εκλογές για τον Μάρτιο.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με εθνικές εκλογές τον Μάιο ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες, εκτιμώντας στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν συμπέσουν τρεις εκλογές (δλδ τέσσερις κάλπες), θα προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο να επενδύει στις τριπλές εκλογές για δυο λόγους. Πρώτον, διότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ (που υπερτερούν σαφώς έναντι αυτών του ΣΥΡΙΖΑ),  θα επικεντρωθούν στο δικό τους προεκλογικό αγώνα, ενώ οι λεγόμενοι «αντάρτες» θα ζημιώσουν τη κομματική συσπείρωση της ΝΔ.  Δεύτερον, διότιεκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι η ψήφος διαμαρτυρίας θα διοχετευτεί στην ευρωκάλπη και στη βουλευτική θα προκριθεί στους πολίτες το δίλημμα «Τσίπρας ή επιστροφή του χρεοκοπημένου πολιτικού κατεστημένου».

Στα πιο πάνω σενάρια, προστίθεται ένα τρίτο -λιγότερο πιθανό- και έχει να κάνει με την προκήρυξη εκλογών έως τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ο ένας και μοναδικός λόγος για να επαληθευτεί αυτό, είναι η περίπτωση όπου οι θεσμοί ξεκαθαρίσουν μέσα στο καλοκαίρι ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αναβολή της μείωσης των συντάξεων. Σε αυτή την εκδοχή, η συγκυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές,  αφενός μέσα σε κλίμα «ελεγχόμενης» έντασης με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους και θα καταστήσει υπεύθυνους για το ότι οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους και αφετέρου θα αναδεχθεί ο θετικός αντίκτυπος από το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης και η «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια».

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στη τακτική του πολιτικού αιφνιδιασμού. Είναι μια πρακτική που πολλές φορές στο παρελθόν τον έχει διασώσει. Εμείςστη Νέα Δημοκρατία, έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, επομένως δεν υπάρχει και δεν νοείται εκλογικός αιφνιδιασμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δήλωσε απερίφραστα: «ο κύκλος των ψεμάτων και της ανευθυνότητας πρέπει να κλείσει με εκλογές».

Δρ  Παναγιώτης Ε. Τζαβάρας

Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ