Με το βλέμμα στο χρέος, ξεκινά τη Δευτέρα, η 2η αξιολόγηση. Στην ήδη υπάρχουσα λίστα των προαπαιτουμένων, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
«Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις»
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στοReuters. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά τα οποία τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Στο τραπέζι θα βρεθούν όμως και ζητήματα, η συζήτηση των οποίων, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε εξ αποστάσεως το διάστημα αυτό , προκειμένου να κλείσουν σε αυτό το γύρο, όπως:
– Πρόταση για πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
– Ακατάσχετος λογαριασμός
Αυτά σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ζήτημα για το οποίο έχει καθυστερήσει η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020.
Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνει αποστολή των στοιχείων του Σεπτεμβρίου για το ποσό που έχει διατεθεί στους ιδιώτες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση του EWG/ESM, στις 24 Οκτωβρίου.
Πηγή: ert.gr/Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου