Τι προβλέπει η έκτακτη ρύθμιση οφειλών 10 ημερών

balabani1Ρύθμιση-εξπρές για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέθεσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με στόχο να τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και θα λήξει στις 27 Μαρτίου. Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την ενίσχυση των εσόδων, δεδομένου ότι δεν έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η έκτακτη ρύθμιση των 10 ημερών προβλέπει τη διαγραφή έως και του 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με το ποσό που θα καταβάλουν οι οφειλέτες. Για παράδειγμα: έστω ότι κάποιος χρωστάει 5.000 ευρώ. Τα 1.000 ευρώ αφορούν την κύρια οφειλή και τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εάν κάποιος πληρώσει τα 1.000 ευρώ της κύριας οφειλής, σβήνονται οι προσαυξήσεις. Αν πληρώσει 500 ευρώ, τότε «κόβονται» 2.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Το χρέος που απομένει θα εντάσσεται υποχρεωτικά στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «λόγω της κρίσης, της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, της αύξησης της ανεργίας που οδήγησαν πολίτες και επιχειρήσεις σε πραγματική οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους, επιδιώκεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα η διευκόλυνση των φορολογουμένων να εκπληρώσουν στο σύνολο μέρος των υποχρεώσεών τους στη φορολογική διοίκηση με απαλλαγή κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν με ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στους φορείς είσπραξης ή κατ’ εξαίρεση στη φορολογική διοίκηση. Η ρύθμιση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, είναι πανομοιότυπη με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Η ανάγκη για άμεση τόνωση των δημοσίων εσόδων εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων οδηγεί την κυβέρνηση στη θέσπιση της έκτακτης ρύθμισης για να αντιμετωπίσει προβλήματα πληρωμών τόσο στο εξωτερικό της χώρας όσο και στο εσωτερικό. Παραδείγματα:

1. Φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα 1.600 ευρώ είναι η βασική οφειλή και τα υπόλοιπα 1.400 ευρώ προσαυξήσεις.

Καταβάλλοντας το ποσό των 1.600 ευρώ, διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί εάν ο οφειλέτης ενταχθεί αργότερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

2. Φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 2.500 ευρώ. Τα 1.500 ευρώ είναι βασική οφειλή και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ προσαυξήσεις.
Καταβάλλοντας το ποσό των 750 ευρώ, διαγράφονται και 500 ευρώ προσαυξήσεων. Το ποσό που απομένει (1.250 ευρώ) πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει, θα έχει μείωση των προσαυξήσεων που έχουν απομείνει.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων η διαδικασία είναι διαφορετική και δεν σχετίζεται με το ποσό που θα καταβληθεί αλλά με τις δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που διαλέξει 10 δόσεις, θα διαγραφεί το 80% των προσαυξήσεων. Οπότε σε 10 δόσεις θα καταβληθεί ποσό ύψους 1.700 ευρώ, δηλαδή 170 ευρώ τον μήνα.

3. Φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 2.100 ευρώ. Τα 1.200 ευρώ είναι βασική οφειλή και τα υπόλοιπα 900 ευρώ προσαυξήσεις.

Καταβάλλοντας το ποσό των 400 ευρώ, διαγράφονται και 300 ευρώ προσαυξήσεων. Το ποσό που απομένει πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

kathimerini.gr