Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το περασμένο καλοκαίρι θα κρούσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της σήμερα, Πέμπτη.
Το άτυπο χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί από τους τραπεζίτες είναι ο Απρίλιος. Αν αργήσει παραπάνω, θεωρούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και στα μεγέθη των συστημικών ομίλων.
Επιπλέον, θα επισημάνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.
Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζει μια πράξη που θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης ή εκχώρησης για διαχείριση όλων των δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδιάρθρωσης.
Επιπλέον θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών προς τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για την εκμετάλλευση ελληνικών «κόκκινων» δανείων με έναν από τους παραπάνω τρόπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να δοθεί η άδεια σε αυτούς τους διαχειριστές να αναχρηματοδοτούν παλαιές χορηγήσεις με στόχο την εξυγίανση των υπερδανεισμένων εταιρειών. Θα λειτουργούν δηλαδή και σαν τράπεζες.
Ο κ. Στουρνάρας θα υπογραμμίσει πως πρώτο και κρίσιμο για τις μελλοντικές εξελίξεις βήμα είναι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αυτό απαιτεί – σε πρώτη φάση – την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος.
«Οι δράσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος. Είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα καθώς και τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και για να αποκαταστήσουν την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και ομάδων φορολογουμένων» θα σημειώσει ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας θα τονίσει πως η θετική αξιολόγηση θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Επιπλέον, θα πει πως με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία για τους ακόλουθους λόγους:
- Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚT.
- Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
- Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει πως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Αυτό σημαίνει, κατά τον ίδιο, διεύρυνση των δυνατοτήτων των τραπεζών να αντλήσουν ρευστά διαθέσιμα προς διοχέτευσή τους σε δάνεια προς την πραγματική οικονομία και συνεπώς ενίσχυση της πιστοδοτικής ικανότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Πηγή: reporter.gr