Το Φανάρι κρίνει τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας

Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να θέσουν επισήμως σήμερα τις «κόκκινες γραμμές» τους στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ελλάδα και για τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία και τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κάθετα αρνητικό στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, όπως διεφάνη άλλωστε και από την πρώτη επίσκεψη του κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι στις 11 Νοεμβρίου, αλλά και την ξεκάθαρη απόφαση της Εκκλησίας της Κρήτης. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέσω του διαλόγου που διεξάγει επιχειρεί άμβλυνση των εντυπώσεων για την αποτυχία της συμφωνίας και κερδίζει χρόνο στην πολιτική σκακιέρα ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, καθώς ξεκινάει σήμερα η τριήμερη, τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ο κ. Γαβρόγλου, που μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη, θα ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας. Η θύελλα αντιδράσεων ιερέων που προκάλεσε η πρόταση για αλλαγές στη μισθοδοσία και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών στην Ελλάδα έφθασε έως και το Φανάρι, το οποίο ελέγχει είτε διοικητικά και πνευματικά είτε μόνο πνευματικά τις μητροπόλεις σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρο και Βόρειο Ελλάδα. Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει τεθεί θέμα παρερμηνείας από το Φανάρι των επίμαχων σημείων της συμφωνίας. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τις αρχές Αυγούστου του 2017 ότι το Πατριαρχείο τάσσεται κατά της όποιας αλλαγής στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δηλαδή τυχόν διαγραφής των αναφορών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Ήδη, η Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει ευθέως απορρίψει τη συμφωνία. Στη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον κ. Γαβρόγλου, η ηγεσία της Εκκλησίας της Κρήτης έδωσε το κύριο στίγμα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Και αυτό διότι η Εκκλησία της Κρήτης βρίσκεται σε απευθείας επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις θέσεις της, πόσο μάλλον σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Το μέγεθος και η ένταση των αντιδράσεων των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σήμερα θα εξαρτηθούν από το εάν ο κ. Γαβρόγλου έχει πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, αντί να προβάλλει τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη θέση περί διαλόγου.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι σε σειρά ζητημάτων αγνοήθηκε η θέση του Πατριαρχείου και υιοθετήθηκαν οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου (για παράδειγμα, στην επιλογή διοικητή για το Άγιον Όρος, στην υπόθεση του κτήματος Προμπονά, στην επιλογή προσώπων για την κάλυψη θέσεων μητροπολιτών στην Ήπειρο κ.ά.).

Πηγή