Τον απολογισμό για την Π.Ε. Κορινθίας έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Δέδες

dedes5Συ­νέν­τευ­ξη Τύ­που για την πα­ρου­σί­α­ση και δη­μο­σι­ο­ποί­η­ση του οι­κο­νο­μι­κού α­πο­λο­γι­σμού της θη­τεί­ας του ως Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Κο­ριν­θί­ας, αλ­λά και της α­πο­γρα­φής ό­λων των δρά­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στους το­μείς των α­να­πτυ­ξια­κών έρ­γων, της του­ρι­στι­κής προ­βο­λής και της α­νά­δει­ξης της πο­λι­τι­στι­κής ταυ­τό­τη­τας της Κο­ριν­θί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο υ­πο­ψή­φιος Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου, Γι­ώρ­γος Δέ­δες, στην έ­δρα της αν­τι­πε­ρι­φέ­ρειας.

Στη διά­ρκεια της συ­νέν­τευ­ξης ο κ. Δέδες τόνισε, ό­τι: «η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ε­νό­τη­τα Κο­ριν­θί­ας α­να­δεί­χτη­κε σε «πρω­τα­θλή­τρια» της μεί­ω­σης δα­πα­νών στην πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου. Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πως στο γε­νι­κό σύ­νο­λο της τρι­ε­τί­ας η σύγ­κρι­ση με την προ­η­γού­με­νη, αν­τί­στοι­χη χρο­νι­κά, πε­ρί­ο­δο ξε­περ­νά κά­θε προ­η­γού­με­νο.

Η μεί­ω­ση της σπα­τά­λης

Συγ­κε­κρι­μέ­να, ε­νώ την πε­ρί­ο­δο 2008-2010 το σύ­νο­λο των λει­τουρ­γι­κών δα­πα­νών της Νο­μαρ­χια­κής Αυ­το­δι­οί­κη­σης άγ­γι­ξε πε­ρί­που τα ο­κτώ ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ (7.837.913), κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2011-2013 έ­πε­σε κά­τω και α­πό τα δύ­ο ε­κα­τομ­μύ­ρια (1.926.837)! Πρό­κει­ται για μια μεί­ω­ση δα­πα­νών 75%, ή 5.911.075 ευ­ρώ σε α­πό­λυ­τους α­ριθ­μούς. Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι κα­τ’ έ­τος ε­ξοι­κο­νο­μή­θη­καν σχε­δόν δύ­ο ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ.

Α­κό­μα πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή, ω­στό­σο, εί­ναι η μεί­ω­ση που α­φο­ρά στους κω­δι­κούς των Δη­μο­σι­εύ­σε­ων, των Εκ­δό­σε­ων και των Δη­μο­σί­ων Σχέ­σε­ων. Ε­κεί, κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2008-10 τα κον­δύ­λια ξε­περ­νού­σαν το 1,2 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ κα­τ’ έ­τος. Την πε­ρί­ο­δο της δι­οί­κη­σης του Γι­ώρ­γου Δέ­δε τα κον­δύ­λια αυ­τά μει­ώ­θη­καν σε λι­γό­τε­ρα κι α­πό 100 χι­λιά­δες ευ­ρώ κα­τ’ έ­τος. Ει­δι­κή α­να­φο­ρά έ­κα­νε ο κ. Δέ­δες στους κω­δι­κούς για τις δα­πά­νες δη­μο­σί­ων σχέ­σε­ων. Ε­κεί, σε ό­λη την τρι­ε­τί­α 2008-10 δα­πα­νή­θη­καν 384.655 ευ­ρώ, ε­νώ στην τρι­ε­τί­α 2011-13 δα­πα­νή­θη­καν μό­λις 15.961 ευ­ρώ. Δι­α­φο­ρά, δη­λα­δή, 368.694 ευ­ρώ! «Πώς το κα­τα­φέ­ρα­με αυ­τό; Κό­ψα­με τις δε­ξι­ώ­σεις και τα κέ­τε­ρινγκ», εί­πε, συμ­πλη­ρώ­νον­τας ό­τι «στις η­μέ­ρες αυ­τές της με­γά­λης οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, ό­ταν οι συμ­πο­λί­τες μας υ­πο­φέ­ρουν εί­ναι ευ­θύ­νη μας να σε­βό­μα­στε μέ­χρι και το τε­λευ­ταί­ο ευ­ρώ με το ο­ποί­ο χρη­μα­το­δο­τού­μα­στε».

Έρ­γα και δρά­σεις ά­νω των 100 ε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευ­ρώ

Το δεύ­τε­ρο σκέ­λος του α­πο­λο­γι­σμού α­φο­ρού­σε την κα­τα­γρα­φή ό­λων των έρ­γων, που εί­τε ξε­κί­νη­σαν, εί­τε δρο­μο­λο­γή­θη­καν στην διά­ρκεια της τρι­ε­τί­ας 2011-2013 και της θη­τεί­ας του αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Κο­ριν­θί­ας. Το σύ­νο­λο των έρ­γων αυ­τών ξε­περ­νά τα 100 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ. Αγ­γί­ζει δε, κά­θε πτυ­χή της κοι­νω­νι­κής και οι­κο­νο­μι­κής ζω­ής των κα­τοί­κων της Κο­ριν­θί­ας:

κα­τα­σκευ­ές και βελ­τι­ώ­σεις νέ­ων ο­δι­κών α­ξό­νων

κα­τα­σκευ­ές και ε­πι­σκευ­ές σχο­λι­κών κτι­ρί­ων

εκ­συγ­χρο­νι­σμό και λει­τουρ­γι­κές α­να­βαθ­μί­σεις Κέν­τρων Υ­γεί­ας

σή­μαν­ση και α­νά­δει­ξη του­ρι­στι­κών ση­μεί­ων (ο­ρει­νά μο­νο­πά­τια, ο­ρει­βα­τι­κά και α­λι­ευ­τι­κά κα­τα­φύ­για, κ.λπ)

αρ­δευ­τι­κά έρ­γα και εγ­γει­ο­βελ­τι­ω­τι­κά έρ­γα

Ε­νί­σχυ­ση κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης

Ι­δι­αί­τε­ρη ση­μα­σί­α δό­θη­κε στην ε­νί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης και της κα­τα­πο­λέ­μη­σης της α­νερ­γί­ας, μέ­σα α­πό κον­δύ­λια του ΕΣΠΑ, για:

α­πα­σχό­λη­ση και κοι­νω­νι­κή έν­τα­ξη ευ­πα­θών ο­μά­δων στην Π.Ε. Κο­ριν­θί­ας (προ­γράμ­μα­τα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ)

δη­μι­ουρ­γί­α θέ­σε­ων α­πα­σχό­λη­σης μέ­σω προ­γραμ­μά­των κοι­νω­φε­λούς χα­ρα­κτή­ρα

Μό­νο για αυ­τά τα προ­γράμ­μα­τα, μέ­σα στην τρι­ε­τί­α δό­θη­καν με α­ξι­ο­ποί­η­ση του ΕΣΠΑ πά­νω α­πό 3 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ, για έν­τα­ξη στην α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας, α­νέρ­γων ό­λου του νο­μού.

Χρη­μα­το­δο­τή­σεις αρ­χαι­ο­λο­γι­κών ε­ρευ­νών και έρ­γων

Η πρό­νοι­α για την α­νά­δει­ξη των αρ­χαι­ο­λο­γι­κών μνη­μεί­ων της Κο­ριν­θί­ας ή­ταν α­πό τις βα­σι­κές αιχ­μές του εν­δι­α­φέ­ρον­τος του κ. Δέ­δε. Στην διά­ρκεια της τρι­ε­τί­ας 2011-13, ε­ξε­λί­χτη­καν χρη­μα­το­δο­τή­σεις για έ­ρευ­νες σε ό­λο το νο­μό. Οι ση­μαν­τι­κό­τε­ρες των χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων α­φο­ρούν την α­πο­κά­λυ­ψη και α­νά­δει­ξη του Αρ­χαί­ου θε­ά­τρου της Σι­κυ­ώ­νας, τη συγ­χρη­μα­το­δό­τη­ση των α­να­σκα­φών της Αρ­χαί­ας Σι­κυ­ώ­νας, τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ε­ρευ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος στην Αρ­χαί­α Φε­νε­ό, τη με­λέ­τη συγ­κόλ­λη­σης, δο­μι­κής α­πο­κα­τά­στα­σης και αν­τι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας των δύ­ο Κού­ρων α­πό την Κλέ­νια Κο­ριν­θί­ας, τις αρ­χαι­ο­λο­γι­κές ερ­γα­σί­ες για την α­πο­πε­ρά­τω­ση της δι­α­μόρ­φω­σης του ερ­γα­στη­ρί­ου συν­τή­ρη­σης στο Αρ­χαι­ο­λο­γι­κό Μου­σεί­ο της Αρ­χαί­ας Κο­ρίν­θου, την χρη­μα­το­δό­τη­ση της α­να­σκα­φι­κής έ­ρευ­νας της Ρω­μα­ϊ­κής έ­παυ­λης στην Κα­του­νί­στρα Λου­τρα­κί­ου, τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της συ­στη­μα­τι­κής α­να­σκα­φι­κής έ­ρευ­νας στη θέ­ση Φα­νε­ρω­μέ­νη Χι­λι­ο­μο­δί­ου και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της δι­ε­νέρ­γειας δο­κι­μα­στι­κών το­μών στο σπή­λαι­ο Κλέ­νιας.

Το­μέ­ας Του­ρι­σμού

Με­γά­λο μέ­ρος της συ­νέν­τευ­ξης του κ. Δέ­δε α­φο­ρού­σε τις δρά­σεις που α­να­πτύ­χθη­καν για την ε­νί­σχυ­ση της του­ρι­στι­κής ταυ­τό­τη­τας του νο­μού. Α­πό την πρέ­σβει­ρα του Κα­να­δά των Φε­βρουά­ριο του 2011, μέ­χρι το Ελ­λη­νο­γαλ­λι­κό ε­πι­με­λη­τή­ριο πριν α­πό με­ρι­κές ε­βδο­μά­δες, σε ό­λη την διά­ρκεια της τρι­ε­τί­ας έ­γι­ναν δε­κά­δες συ­ναν­τή­σεις με αν­θρώ­πους της του­ρι­στι­κής βι­ο­μη­χα­νί­ας (του­ρι­στι­κούς πρά­κτο­ρες, δη­μο­σι­ο­γρά­φους, εκ­προ­σώ­πους Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων, κυ­βερ­νη­τι­κούς α­ξι­ω­μα­τού­χους) α­πό ό­λο τον κό­σμο, ε­νώ κά­ποι­ες α­πό αυ­τές ε­πα­να­λή­φθη­καν πε­ρισ­σό­τε­ρες α­πό μί­α φο­ρές.

«Η δυ­να­μι­κή των ε­πα­φών που α­να­πτύ­χθη­καν», εί­πε ο κ. Δέ­δες «μπο­ρεί να κα­τα­γρα­φεί α­πό πολ­λά γε­γο­νό­τα, ό­πως τα α­φι­ε­ρώ­μα­τα που έ­γι­ναν για την Κο­ριν­θί­α σε με­ρι­κά α­πό τα με­γα­λύ­τε­ρα τη­λε­ο­πτι­κά δί­κτυ­α ό­λου του κό­σμου, ή τα α­φι­ε­ρώ­μα­τα που υ­πάρ­χουν α­κό­μα και τώ­ρα στο YouTube. Σας α­να­φέ­ρω έ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα, αυ­τό της δη­μι­ουρ­γί­ας του Ελ­λη­νο­βι­ετ­να­μι­κού Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου, στο ο­ποί­ο η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ε­νό­τη­τα Κο­ριν­θί­ας εί­ναι ι­δρυ­τι­κό μέ­λος, μα­ζί με κο­ρυ­φαί­ους φο­ρείς, ό­πως εκ­πρό­σω­ποι του ΣΕΒ, Έλ­λη­νες ε­φο­πλι­στές και κο­ρυ­φαί­οι του­ρι­στι­κοί – ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κοί ορ­γα­νι­σμοί».

Μέ­τρο στη ζω­ή μου η α­ξι­ο­πρέ­πεια

Με­γά­λο εν­δι­α­φέ­ρον εί­χε και το πο­λι­τι­κό σκέ­λος της συ­νέν­τευ­ξης Τύ­που, ο­πό­τε στον κ. Δέ­δε έ­γι­ναν ε­ρω­τή­σεις για την σχέ­ση του με τον α­περ­χό­με­νο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη: «Ήρ­θα και θα φύ­γω με το κε­φά­λι ψη­λά και με μέ­τρο την εν­τι­μό­τη­τα και την προ­σω­πι­κή μου α­ξι­ο­πρέ­πεια», εί­πε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.
Σε ε­ρώ­τη­ση για τις σχέ­σεις του, κα­τά την πε­ρί­ο­δο αυ­τή, με τη δι­οί­κη­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας και τον κ. Τα­τού­λη, ο Γι­ώρ­γος Δέ­δες δεν δί­στα­σε να  πα­ρα­δε­χτεί πως το εγ­χεί­ρη­μα του 2010 ή­ταν πρω­το­πο­ρια­κό, ω­στό­σο δι­ε­κό­πη ε­ξαι­τί­ας ελ­λείμ­μα­τος συλ­λο­γι­κό­τη­τας και δη­μο­κρα­τί­ας, ε­νώ α­να­φέρ­θη­κε στην ε­πί­τευ­ξη ση­μαν­τι­κού έρ­γου: «Δεν εί­μαι θι­α­σώ­της της μαυ­ρο­γι­α­λού­ρειας πο­λι­τι­κής πρα­κτι­κής του “κα­τό­πιν ε­νερ­γει­ών μου”. Αν­τί­θε­τα βλέ­πω τον ε­αυ­τό μου ως τον συν­το­νι­στή μιας συλ­λο­γι­κής προ­σπά­θειας»

Α­παν­τών­τας στις αι­τιά­σεις ό­τι δεν κα­τέ­γρα­ψε μέ­χρι σή­με­ρα τις δι­α­φω­νί­ες και τις εν­στά­σεις του με τον Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη πα­ρέ­θε­σε πλή­θος δη­μο­σι­ευ­μά­των στα ο­ποί­α α­να­δει­κνυ­ό­ταν η κα­τα­γρα­φή της δι­α­φο­ρε­τι­κής ά­πο­ψης του ί­διου, ό­σο και άλ­λων στε­λε­χών της πα­ρά­τα­ξης. Ει­δι­κές α­να­φο­ρές υ­πήρ­ξαν στη σύγ­κρου­ση του Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη με τον τό­τε Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α της Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης, κ. Τ. Α­πο­στο­λό­που­λο, ό­ταν ε­πέ­στρε­ψε τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2011, στις δη­μό­σι­ες δη­λώ­σεις του ό­ταν ε­ξα­ναγ­κά­στη­κε σε πα­ραί­τη­ση ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης, Χρή­στος Μα­λα­πά­νης, στη δι­α­φω­νί­α του στον τρό­πο δι­α­χεί­ρι­σης των κον­δυ­λί­ων για τα ΜΜΕ, στη μη συμ­με­το­χή του στο συ­νέ­δριο στο Costa Navarino, αλ­λά και στα ζη­τή­μα­τα γε­νι­κό­τε­ρων πο­λι­τι­κών δι­α­φω­νι­ών με τις δη­λώ­σεις του για το μνη­μό­νιο και το πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο του πε­ρα­σμέ­νου Ι­ου­λί­ου, το «μαύ­ρο» στη Δη­μό­σια Ρα­δι­ο­τη­λε­ό­ρα­ση κ.ά.

Ο κ. Δέ­δες κα­τέ­λη­ξε πως «προ­χω­ρά­με στο και­νούρ­γιο αυ­τό εγ­χεί­ρη­μα κα­τα­θέ­τον­τας την δι­κή μας δι­α­φο­ρε­τι­κή πο­λι­τι­κή και αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή κουλ­τού­ρα. Για δι­α­φά­νεια, συλ­λο­γι­κό­τη­τα, πραγ­μα­τι­κή α­νε­ξαρ­τη­σί­α της αυ­το­δι­οί­κη­σης».

Τέ­λος ο κ. Δέ­δες ή­ταν ξε­κά­θα­ρος για την πι­θα­νό­τη­τα να στη­ρι­χτεί η νέ­α αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή πρω­το­βου­λί­α α­πό κά­ποι­ον κομ­μα­τι­κό φο­ρέ­α: «Κα­λο­δε­χού­με­νη τυ­χόν στή­ρι­ξη α­πό δη­μο­κρα­τι­κά πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα, κα­νέ­να ό­μως κόμ­μα δεν δι­και­ού­ται να πα­νη­γυ­ρί­σει το βρά­δυ των ε­κλο­γών, τυ­χόν ε­πι­τυ­χί­α μας. Έ­χου­με α­πο­φα­σί­σει να πά­με με την κοι­νω­νί­α, ό­χι τα κόμ­μα­τα…».