«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ όπου παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων και θα καθιστά δυνατό πάλι για εμάς να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές κεφαλαίων» είπε ο κ.Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη δήλωσε πως έδωσε νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σημείωσε.
Εξάλλου, επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η εποχή της λιτότητας έχει πλέον τελειώσει. «Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της» είπε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».
Τέλος, παρουσίασε και τέσσερις τομείς στους οποίους όπως είπε επιθυμεί να επεκτείνει την ατζέντα, οι οποίοι είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», η «Κοινωνική Οικονομία», τα «Νέα Δικτυακά Συστήματα» και τα «Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)».
Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Γκουρία
Την ικανοποίησή του για το έγγραφο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Ανχελ Γκουρία από το Παρίσι. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του απέναντι στον ελληνικό λαό για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως είπε «θα εμπεδώσουν την ελληνική αλλαγή και όχι αλλαγές σαν αυτές που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα». «Πρέπει να κάνουμε τη λέξη μεταρρύθμιση να πάρει ξανά προοδευτικό πρόσημο. Αρκετά με την λιτότητα, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, αναφερόμενος στους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε μια διοίκηση αποτελεσματική και δίπλα στον πολίτη, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν ολιγοπώλια ή μονοπώλια και την πάταξη της φοροαποφυγής, τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα κανονική στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης».
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις δυνατότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ουσιαστικά στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους, τόνισε: «Θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε γιατί βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία: Είμαστε μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν, ούτε από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Παράλληλα, την κυβέρνησή μας υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα μπορούμε να πετύχουμε τις δύο σημαντικές προϋποθέσεις: Η πρώτη αφορά στην πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα, και η δεύτερη στη δημιουργία μιας πλατειάς κοινωνικής συναίνεσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών της Ευρωζώνης στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκουρία εξήγησε ότι το έγγραφο που συνυπογράφηκε αφορά «στη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΟΟΣΑ και στη συνεργασία σε θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αύξηση της διαφάνειας, καθώς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε να περιορισθούν τα ολιγοπώλια και μονοπώλια».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση «πώς θα κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις δεδομένου ότι η ΕΚΤ δίνει με το σταγονόμετρο λεφτά στην Ελλάδα», είπε: «Οπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων για να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Εχουμε μπει σε ράγες για υλοποίηση της απόφασης. Δεν αισθάνομαι να έχω καμία θηλιά στον λαιμό μου. Αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά αποφασιστική βούληση για μεταρρυθμίσεις, που ελπίζω να κάνει τους εταίρους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Τη συμφωνία την έχουμε και τώρα μένει να την υλοποιήσουμε και σε ό,τι μας αφορά θα την υλοποιήσουμε μένοντας πιστοί σε όσα συμφωνήσαμε στις 20 Φλεβάρη».
Σχολιάζοντας τον κίνδυνο να μην υπάρξει εκταμίευση δόσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Ωστόσο, τόνισε πως «αν δεν υπάρξει θα σημαίνει ότι κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία, άρα αυτή η συμφωνία δεν θα μπορεί να προχωρήσει εποικοδομητικά και αποτελεσματικά».
Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκούρια και τους συνεργάτες για τη συνεργασία, ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή με τον ΟΟΣΑ «εντάσσεται στις περαιτέρω προσπάθειες ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους».
«Υπάρχει ενδεχομένως από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Για να επιβεβαιώσουμε, ακριβώς, ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό και κοινωνικό πρόσημο, βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριό μας, θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί μια νέα εμπιστοσύνη και με τους εταίρους».
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, στην έδρα του ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός με τη συμφωνία αυτή αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.
kathimerini.gr