Τσίπρας: Να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους στην ΕΕ

tsipras26Κά­λε­σμα για n­ew d­e­al στην Ευ­ρώ­πη α­πηύ­θυ­νε ο Τσί­πρας, στο ευ­ρω­πα­ϊ­κό d­e­b­a­te. Ζή­τη­σε τέ­λος στις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας και δι­α­γρα­φή χρέ­ους για χώ­ρες και τρά­πε­ζες. Κά­να­με τα πάν­τα για να μεί­νει η Ελ­λά­δα στο ευ­ρώ, τό­νι­σε ο Ζ.Κ. Γι­ούν­κερ.

Η Ευ­ρώ­πη χρει­ά­ζε­ται έ­να n­ew d­e­al, θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με τις κα­τα­στρο­φι­κές πο­λι­τι­κές της λι­τό­τη­τας και αυ­τή η πα­ρά­νοι­α του χρέ­ους στην Ευ­ρώ­πη, ση­μεί­ω­σε με­τα­ξύ άλ­λων ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας, στο πα­νευ­ρω­πα­ϊ­κό d­e­b­a­te με τους συ­νυ­πο­ψη­φί­ους του για την προ­ε­δρί­α της Κο­μι­σιόν, Ζαν Κλοντ Γι­ούν­κερ, Μάρ­τιν Σουλ­τς, Γκι Φερ­χοφ­στατ και Σκα Κέ­λερ.

Ο κ. Τσί­πρας υ­πο­γράμ­μι­σε ό­τι η Ελ­λά­δα ή­ταν το πει­ρα­μα­τό­ζω­ο της λι­τό­τη­τας. “Ρω­τά­ω, ό­τι έ­γι­νε στην Ελ­λά­δα εί­ναι ε­πι­τυ­χί­α που πρέ­πει να ε­πα­να­λη­φθεί ή κοι­νω­νι­κή τρα­γω­δί­α που δεν πρέ­πει να ε­πα­να­λη­φθεί που­θε­νά;­”, τό­νι­σε.

Στο ζή­τη­μα του χρέ­ους, το ο­ποί­ο χα­ρα­κτή­ρι­σε “πα­ρά­νοι­α”, ση­μεί­ω­σε ό­τι θα πρέ­πει να δο­θεί λύ­ση α­νά­λο­γη με αυ­τή που εί­χε δο­θεί στη Γερ­μα­νί­α το 1953, με δι­α­γρα­φή μέ­ρους του χρέ­ους. “Η Ευ­ρώ­πη έ­δω­σε πά­νω α­πό 1 τρισ. για να σώ­σει χρε­ο­κο­πη­μέ­νες τρά­πε­ζες, και έ­χει δώ­σει μό­λις 6 δισ. για την α­νερ­γί­α των νέ­ων”, α­νέ­φε­ρε.

Η λύ­ση, ση­μεί­ω­σε ο κ. Τσί­πρας, εί­ναι να προ­χω­ρή­σου­με σε γεν­ναί­ες α­πο­φά­σεις σε μια νέ­α συμ­φω­νί­α για α­νά­πτυ­ξη. Μό­νον έ­τσι θα αν­τι­με­τω­πι­στεί η α­νερ­γί­α κυ­ρί­ως των νέ­ων που παίρ­νει ε­κρη­κτι­κές δι­α­στά­σεις στην Ε­Ε.

Για την πο­λι­τι­κή λι­τό­τη­τας, τό­νι­σε ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας, οι ι­δέ­ες του Γκι Φερ­χόφ­στατ, που εί­χε μι­λή­σει προ­η­γου­μέ­νως για δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή πει­θαρ­χί­α, «εί­ναι αυ­τές που μας ο­δή­γη­σαν στην κρί­ση, στη φού­σκα στις Η­ΠΑ, που μέ­σα α­πό δι­α­χεί­ρι­ση κρί­σης έ­χουν θέ­σει σε κίν­δυ­νο την Ευ­ρώ­πη».

Σε σχέ­ση με τις τρά­πε­ζες, ο κ. Τσί­πρας τό­νι­σε ό­τι δεν θα πρέ­πει να προ­ω­θη­θούν λύ­σεις b­a­il in, που θα θέ­τουν σε κίν­δυ­νο τα χρή­μα­τα των κα­τα­θε­τών. Ση­μεί­ω­σε ό­τι η Ευ­ρώ­πη θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει σε μια συ­νο­λι­κή λύ­ση για το χρέ­ος που θα ο­δη­γή­σει και σε ε­ξυ­γί­αν­ση των τρα­πε­ζών και σε ε­λά­φρυν­ση α­πό τα κόκ­κι­να δά­νεια.

Ο Ζαν Κλωντ Γι­ούν­κερ α­πάν­τη­σε στον Έλ­λη­να πο­λι­τι­κό, το­νί­ζον­τας ό­τι “δι­α­σώ­σα­με τις τρά­πε­ζες για­τί σε δι­α­φο­ρε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση η οι­κο­νο­μί­α θα κα­τέρ­ρε­ε”. Ει­δι­κό­τε­ρα σε σχέ­ση με την ελ­λη­νι­κή κρί­ση, ση­μεί­ω­σε ό­τι έ­κα­νε ό­τι μπο­ρού­σε για να πα­ρα­μεί­νει η Ελ­λά­δα στην ευ­ρω­ζώ­νη. «Δέ­χο­μαι πολ­λές κα­τη­γο­ρί­ες αλ­λά ό­χι ό­τι δεν ή­μα­σταν αλ­λη­λέγ­γυ­οι. Κά­να­με τα πάν­τα για να μεί­νει η χώ­ρα στο ευ­ρώ», τό­νι­σε.

Στην αρ­χι­κή του το­πο­θέ­τη­ση, ο κ. Γι­ούν­κερ υ­πο­γράμ­μι­σε ό­τι η Ε­Ε θα πρέ­πει να γί­νει πιο αλ­λη­λέγ­γυ­α. «Πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν οι δι­α­χω­ρι­σμοί Βορ­ρά και Νό­του. Να αν­τι­κα­τα­στή­σου­με το χρέ­ος α­πό τις ι­δέ­ες», τό­νι­σε.

Ο Μάρ­τιν Σούλ­τς ση­μεί­ω­σε ό­τι θα πρέ­πει να δο­θούν χρή­μα­τα α­πό την Ε­ΚΤ αλ­λά και α­πό τα δι­αρ­θρω­τι­κά τα­μεί­α στις ΜΜΕ, κά­τι που θα ε­νι­σχύ­σει το Α­ΕΠ και θα φέ­ρει στην Ευ­ρώ­πη νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Σε ε­ρώ­τη­μα “για­τί οι πο­λί­τες α­πέ­χουν α­πό τις ευ­ρω­ε­κλο­γές”, ο κ. Τσί­πρας υ­πο­γράμ­μι­σε ό­τι το με­γα­λύ­τε­ρο έλ­λειμ­μα της Ε.Ε. εί­ναι το έλ­λειμ­μα δη­μο­κρα­τί­ας. “Οι πο­λί­τες α­πέ­χουν για­τί δεν πι­στεύ­ουν ό­τι η ψή­φος τους έ­χει ση­μα­σί­α.
Το ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο χά­νει συ­νε­χώς δυ­νά­μεις, η σύ­νο­δος κο­ρυ­φής εί­ναι μια πα­ρά­στα­ση ό­που 28 η­γέ­τες α­πο­φα­σί­ζουν αυ­τό που θέ­λει η Μέρ­κελ”, ση­μεί­ω­σε ο ε­πι­κε­φα­λής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ο κ. Τσί­πρας ε­πι­τέ­θη­κε στον Ζ. Κ. Γι­ούν­κερ, ρω­τών­τας τον τι έ­γι­νε με την πα­ρα­σκη­νια­κή σύ­νο­δο στις Κάν­νες, «ό­που ε­κλεγ­μέ­νη κυ­βέρ­νη­ση αν­τι­κα­τα­στά­θη­κε α­πό τε­χνο­κρά­τες για να συ­νε­χι­στούν οι πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας», χω­ρίς ω­στό­σο να α­παν­τή­σει ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του E­u­r­o­g­r­o­up.

Η ου­κρα­νι­κή κρί­ση

Υ­πέρ του δι­α­λό­γου στο θέ­μα της Ου­κρα­νί­ας τά­χθη­καν και οι πέν­τε υ­πο­ψή­φιοι για την προ­ε­δρί­α της Κο­μι­σιόν.

Ο κ. Τσί­πρας υ­πο­γράμ­μι­σε ό­τι η Ευ­ρώ­πη δεν θα πρέ­πει να α­πο­δε­χθεί την ά­νο­δο των νε­ο­να­ζί σε κυ­βέρ­νη­ση ευ­ρω­πα­ϊ­κού κρά­τους. Τό­νι­σε ό­τι δεν θα πρέ­πει να υ­πάρ­ξει στρα­τι­ω­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση α­πό τη Ρω­σί­α ή το ΝΑ­ΤΟ. “Μό­νο ο ου­κρα­νι­κός λα­ός μπο­ρεί να δώ­σει α­παν­τή­σεις για το μέλ­λον του”, ση­μεί­ω­σε.

Ο κ. Γι­ούν­κερ τά­χθη­κε υ­πέρ αυ­στη­ρο­ποί­η­σης των κυ­ρώ­σε­ων προς τη Μό­σχα, κυ­ρί­ως ό­σον α­φο­ρά σε χρη­μα­τι­κές ρο­ές. “Η Ευ­ρώ­πη εί­ναι μια ή­πια δύ­να­μη. Έ­χου­με κά­νει αρ­κε­τούς πο­λέ­μους. Χρει­ά­ζε­ται δι­ά­λο­γος με τη Ρω­σί­α, αλ­λά πρέ­πει να πού­με ό­χι στον Πού­τιν, ό­τι εί­ναι α­πα­ρά­δε­κτα αυ­τά που κά­νει”, τό­νι­σε.

Ο Μάρ­τιν Σουλ­τς τά­χθη­κε ε­πί­σης υ­πέρ του δι­α­λό­γου, το­νί­ζον­τας ό­τι υ­πάρ­χει πραγ­μα­τι­κός κίν­δυ­νος εμ­φυ­λί­ου στη χώ­ρα.

euro2day.gr