Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι» – Επίθεση για Σκοπιανό, οικονομία

Με πυρ κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα άνοιξε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Επανερχόμενος στην τοποθέτηση Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα περί συναλλαγής στο θέμα του Μακεδονικού ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να πει με ποιους θεωρεί ότι υπήρξε συναλλαγή: «Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή; Με τον Γιούνκε; Με την Μέρκελ;» διερωτήθηκε. «Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και δυστυχώς με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε παραπέμποντας στα συνθήματα περί Βελουχιώτη και χαβιαριού που ειπώθηκαν στο συνέδριο της ΝΔ και όπως είπε στόχο έχουν να διχάσουν τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναφορικά με τη γλώσσα και την εθνότητα. Και παρέπεμψε σε μια σημερινή είδηση για τις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος και που λέει πως αυτό που καθορίζεται είναι η υπηκοότητα και πως η Συμφωνία δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ. Αυτή η τροπολογία, είπε, αν ψηφιστεί από τα 2/3 θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όσα λέγατε τρεις μήνες τώρα είναι αερολογίες και τα λέγατε για να διχάσετε τον ελληνικό λαό;

Στη συνέχεια σχολίασε τη χθεσινή κόντρα γύρω από την κατηγορία που δέχτηκε η κυβέρνηση από τη διοίκηση του ΣΚΑΙ ως ηθικού αυτουργού στην βομβιστική επίθεση στο κτίριο του σταθμού.

«Με αφορμή την χθεσινή καταδικαστέα βομβιστική επίθεση έρχεστε εδώ και επιτίθεστε σε μένα και την κυβέρνηση ότι στοχοποιήσαμε επαναλαμβάνετε δηλαδή αυτή την άθλια κατηγορία που ακούστηκε χθες ότι είμαστε ηθικοί αυτουργοί. Κάτι τέτοιο είπε, έχει ν’ ακουστεί από τότε που τη δεκαετία του 80 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη. «Το σκεπτικό, όποιος ασκεί πολιτική κριτική τότε οπλίζει το χέρι των τρομοκρατών, αν αυτό λέτε τότε θα έπρεπε να ήσασταν ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που δέχεται κάθε δεύτερη βδομάδα ο Αλέκος Φλαμπουράρης που τον κατηγορήσατε για το Πόθεν Έσχες», θα πρέπει να είστε κι εσείς υπεύθυνοι που προπηλακίστηκε πριν από μήνες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία επιτέθηκε με σκωπτικό ύφος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τον τζαμπα μάγκα για την Αλβανία» είπε. Και πρόσθεσε ότι, το ΥΠΕΞ έχει στείλει μήνυμα πώς αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και κυρίως στο περιουσιακό δε θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μετά από τα παραπάνω ο πρωθυπουργός προχώρησε στο κυρίως θέμα του την οικονομία ξεκινώντας με συγκρίσεις για το έργο της κυβέρνησης με την κατάσταση που παρέλαβε στα δημοσιονομικά, την ανεργία, της επενδύσεις, κλπ.

«Παραλάβαμε μια χώρα μετά από Αρμαγεδώνα»

Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;

Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο

Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα.

«Παραλάβαμε άδεια δημόσια ταμεία – Κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ καλούσαν σε Bank run»

Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς. Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

«Μύθος» ο αποκλεισμός από τις αγορές – Φθηνότερο το δεκαετές από τα δάνεια του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβερνητική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει εκτός αγορών. Προκειμένου να διαλύσει τον «μύθο» περί αποκλεισμού όπως τον αποκάλεσε, επικαλέστηκε:

· τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τις ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και την «απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες» Αυτά είπε δείχνουν κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.

· το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.

· το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%. Μεταξύ 4,1 και 4,35%.

Τα δάνεια όμως προς του ΔΝΤ είπε είχαν επιτόκιο στο 4,9%, ενώ το δεκαετές ομόλογο πριν την κρίση ήταν 4,8%. Επομένως «από πού προκύπτει ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;»

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σχολιάσει μια αναφορά της βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου προκαλώντας την αντίδρασή της: «Μια βουλευτής σας, μάλιστα είπε ότι τρώμε από το μασούρι, έτσι χαρακτήρισε το Buffer, μέχρις ότου, το προεξόφλησε – δεν ξέρω αν εξέφρασε κάποιο μύχιο πόθο – να ξανάρθει το ΔΝΤ».

πηγή: topontiki.gr