Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι του υπνοβάτη που πηγαίνει στο γκρεμό είτε θα αποτελέσει την αρχή ενός πολύ ολισθηρού δρόμου, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση που επιβεβαιώνει την κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη. Ομως, σημείωσε, δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα μηνύματα είχαν σταλεί, με την άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού και τις ακραίες πολιτικές λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες.
Η α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η άρνηση του επιμερισμού ευθυνών τόσο στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική είχε δείξει μια εικόνα κρίσης.
«Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για την άνοδο του λαϊκισμού;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι το χάσμα Βορρά και Νότου στην ΕΕ διευρύνεται συνεχώς με το Βορρά να θεωρεί ότι πληρώνει τα σπασμένα του Νότου και το Νότο να εκτιμά -δικαίως, όπως είπε- ότι ο Βορράς δεν δείχνει αλληλεγγύη αλλά διάθεση για τιμωρία.
Ως εκ τούτου, κάποιοι θέλουν να επιστρέψουν στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης. Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε να υπάρξει άμεσα αλλαγή πορείας στην ΕΕ με δημοκρατικές τομές και αλλαγές πολιτικών. «Πρέπει να υψώσουμε φράγμα απέναντι στην ακροδεξιά, τον εθνικισμό και τον ευρωσκεπτικισμό», υπογράμμισε ζητώντας μια μεγάλη αντεπίθεση από τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Ο υπεροπτικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους πολίτες. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, με την πολιτική να ξαναπαίρνει τα πρωτεία από την οικονομία και τους τεχνοκράτες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
euro2day.gr