Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν θα ήταν καλύτερα στην δραχμή

Είναι ο άνθρωπος που κάνει την λιγότερο ζηλευτή δουλειά στην Ευρώπη, λέει ο βρετανικός Guradian για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεγάλη συνέντευξη του οποίου φιλοξενεί σήμερα. 

tsakalotos0Δουλεύουμε πολύ σκληρά, είπε ο υπουργός στην συνέντευξη, παραδεχόμενος πάντως πως ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο πως η χώρα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε μια αριστερή κυβέρνηση. Το κλίμα πάντως, έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή Βαρουφάκη, κι αυτό οφείλεται στον ήπιο χαρακτήρα του υπουργού Οικονομικών, λέει η εφημερίδα.

«Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνεργάζεται με τους θεσμούς με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο», λέει ο Τσακαλώτος στην συνέντευξη, ενώ παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη τις μαρξιστικές του απόψεις, όταν διαπραγματεύτηκε την συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι.

«Ήταν ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός», λέει, αλλά «όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στην δραχμή, κάνουν λάθος. Στηρίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε και πάλι τους όρους του. Αυτή η ιδέα ότι εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι σου αρέσει δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική ιστορία», εξηγεί ο κύριος Τσακαλώτος.

Το κλειδί της επιτυχίας του τρίτου μνημονίου είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η συζήτηση για την οποία θα έπρεπε να αρχίσει τον Φεβρουάριο, αμέσως μόλις εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, λέει και συνεχίζει πως «το τελικό τεστ για την Αριστερά δεν είναι αν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, κι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν εξίσου καλά. Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να τον εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτό αφήνει χώρο για ριζικές αλλαγές στην Υγεία και την Παιδεία, την κοινωνική σφαίρα για την οποία η Αριστερά είναι περήφανη».

«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», συμπληρώνει ο υπουργός. Όπως λέει, κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Ως μεγαλύτερη ανησυχία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τη «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει, «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις». Τονίζει επίσης ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά, ενώ προβλέπει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2016. «Είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

enikonomia.gr