Ταυτόσημη με του Γιάννη Πανούση η θέση του, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις απόψεις του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων υπουργών.
Βαδίζοντας στην γραμμή του Γιάννη Πανούση, σε ότι αφορά την ανάγκη διατήρησης του φράχτη στον Έβρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τάσσεται ενάντια στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ερωτώμενος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι «ο φράχτης είναι ένα περιοριστικό μέτρο, το οποίο αν τον δει κάποιος από μόνο του, μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα και τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν παίζει κανένα ρόλο κατά αρχάς. Κι αυτό, γιατί η ροή των προσφύγων είναι από τα νησιά, πολύ μακριά από αυτό τον φράχτη. Και επομένως είναι ένα θέμα που δεν μας αγγίζει αυτή τη στιγμή, γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο, δεν έχει νόημα. Όμως, δεν είμαστε υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη, γιατί βάζει κάποιους κανόνες, αν θέλετε, στη ροή των προσφύγων που είναι από τα νησιά, αυτή τη στιγμή».
Πρόκειται για θέση που είναι διαμετρικά αντίθετη με την πάγια άποψη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το vima.gr, το οποίο θεωρεί τον φράχτη ως «ένα ρατσιστικό κρεσέντο σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων», αλλά και θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο νυν Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον φράχτη ως μέτρο «ατελέσφορο, παράνομο και έξω από κάθε συμβατική υποχρέωση της χώρας μας».
Κατά της διατήρησης του φράχτη στον Έβρο έχει ταχθεί και η πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και νυν Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μάλιστα είχε δηλώσει ότι η κατεδάφιση του θα ήταν μια από τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, πρέπει σε όλα τα σύνορα να υπάρχει ένας ανοικτός δρόμος για να μπαίνουν όλοι οι πρόσφυγες και να ζητάνε άσυλο. Απαιτείται και στον Έβρο να υπάρχει δίοδος, ώστε αφού εισέλθει κάποιος, να μπορεί να δηλώνει – αν είναι – πολιτικός πρόσφυγας».
Αναφερόμενος στο διογκούμενο προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Τόσκας επισημαίνει ότι «ως και πριν από λίγους μήνες η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια, δεν ήθελε να πιστέψει ότι θα την αγγίξει τόσο πολύ και στις πρωτεύουσές της το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Όμως, πολύ πιο σύντομα από ότι υπολόγιζε, τους άγγιξε το πρόβλημα και αν θέλετε αυτό είναι μία νίκη της διπλωματίας και της πολιτικής της τωρινής κυβέρνησης, που τους έπεισε σε ένα μεγάλο βαθμό ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλη την Ευρώπη το συγκεκριμένο πρόβλημα, που δεν είναι μόνο της Ευρώπης. Επομένως, προσπαθούν κάποιοι κύκλοι συντηρητικοί, μέσα από την Ευρώπη, να περιορίσουν το προσφυγικό πρόβλημα με τους φράχτες, με τους περιορισμούς που θέτουν, χωρίς να το κατορθώνουν – κακά τα ψέματα – και απλά καθυστερούν να δοθεί λύση. Εμείς σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς, με ανθρωπιά και με σεβασμό τους δεχόμαστε».