Σε ρυθμούς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτονικοί κύλησε το μεγαλύτερο μέρος της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών.
Λιγοστές ήταν οι στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι αλλάζοντας την εικόνα των παράλληλων μονολόγων. Η συζήτηση απέκτησε ενδιαφέρον κυρίως προς το τέλος, όταν οι αρχηγοί δέχτηκαν ελεύθερες ερωτήσεις από κάθε δημοσιογράφο. Παρά το στενό πλαίσιο κανόνων που έθεσε για την τηλεοπτική συζήτηση η διακομματική επιτροπή, υπήρξαν σε ορισμένα σημεία ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα του να θέσει ερώτηση σε άλλον, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μειμαράκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε αρκετά σημεία.
«Φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ.» εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο πιο πολλά και επώδυνα μέτρα θα φέρετε, είπε κατηγορώντας τον κ. Τσιπρα ότι επαίρεται για το ύψος της συμφωνίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο τον οποίο και κατηγόρησε πως με ψέματα κάνει προεκλογική περίοδο.
«Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευόμενη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το δημοψήφισμα ζητήσαμε μια καλύτερη συμφωνία και τα καταφέραμε. Είναι στο χέρι μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.
Στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς στην περίπτωση που θα χρειαστούν περισσότεροι από ένας εταίρος για το πρώτο κόμμα, αν αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στο βέτο του για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Για το ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα, είπε ότι με αυτά τα βαρίδια δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ενώ για το Ποτάμι είπε ότι θέλει να ακούσει ξεκάθαρα τη θέση του για τα εθνικά ζητήματα.
Επιτέθηκε επίσης στον Βαγγέλη Μεϊμεράκη λέγοντας: «Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε πλέον στο σημείο να εμπλέκει αξιωματικούς με την πολιτική και να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ».
Σχετικά με τη δικογραφία για τα υποβρύχια, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που ζητούν οι έξι εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους όταν είπε ότι «ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει ούτε μπορεί» τόνισε. «Σε όσους πορευτήκαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, τους καλώ να γυρίσουνε στο σπίτι τους» συμπλήρωσε.
«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο».
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ακόμη όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. «Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων» υποστήριξε για να προσθέσει: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εγγυητής της ενιαίας Ευρωζώνης, η οποία βλάπτει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα».
«Εμείς λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, χωρίς την λιτότητα των Μνημονίων και την λεηλασία της χώρας» είπε επαναλαμβάνοντας ότι η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα».
Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση, αναφορικά με τη συμφωνία, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και ότι το ΚΚΕ ήξερε ότι θα οδηγούσε μνημόνιο. Τέλος για τον Μανώλη Γλέζο εξέφρασε την εκτίμησή του και υπενθύμισε το σεβασμό που εμπνέει για τις πράξεις του στην Αντίσταση, δήλωσε όμως ότι οι πολιτικές του επιλογές κρίνονται.
Τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας -όχι πολιτικά αλλά οικονομικά, αυτό θα το κρίνει ο λαός- είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ντιμπέιτ άκουσε ανακρίβειες. Χρωστούν στις τράπεζες, έχουν χρεωθεί για πανάκριβους αγώνες και κομματικούς στρατούς, τόνισε και σημείωσε πως το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά και αυτό γιατί δεν άνοιξε γραφεία-ρουσφετιού σε όλη τη χώρα. Και σημείωσε πως το ερώτημα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ένα: Με ποιους θα κυβερνήσουν..
in.gr