Υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών από σήμερα η Ελλάδα

Οι 13 εκκρεμότητες, οι 43 δράσεις και το EWG στις 29 Σεπτεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης
troikaΣε καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου μπαίνει από σήμερα 12 Σεπτεμβρίου του 2016 η ελληνική οικονομία.
Η τριάδα των δανειστών, Ε.Ε. ΕΚΤ, ΕSΜ (η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα προστεθεί από αύριο 13/9 στην παρέα) έχοντας «ακονίσει τα μαχαίρια τους» έχουν στηθεί και περιμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να την εξετάσουν στα 15 προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δις ευρώ.
Αν όλα πάνε καλά αυτή θα ξεκλειδώσει στο EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου.
Πάντως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προειδοποιήσει πως, αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε τα 2,8 δισ. ευρώ θα χαθούν και θα πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν η διαδικασία έγκρισης για τυχόν μεταγενέστερη εκταμίευση.
Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί για τις 3:30 μετά το μεσημέρι, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να συζητά θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς ενώ στις 4.30 ακολουθεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για θέματα που αφορούν  στη στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ( Εποπτικό Συμβούλιο, αρμοδιότητες κ.ά  αλλά και μια σειρά εκκρεμοτήτων σε αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ( π. χ Ελληνικό) ή  βρίσκονται στα σκαριά ( π.χ. Εγνατία).
Την σκυτάλη παίρνουν από την Τρίτη τα ενεργειακά θέματα με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η απελευθέρωσης  της αγοράς φυσικού αερίου, η υπογραφή των συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές κ.ά.
Τα προαπαιτούμενα σε ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις και μαζί τους η κατάργηση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και νέων επιστημόνων συγκαταλέγονται στα πλέον δύσκολα αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι ως το τέλος  Σεπτέμβρη θα έχουν κλείσει αυτές οι εκκρεμότητες.
Για την ώρα όμως έχουν ολοκληρωθεί μόλις 2 και στο δρόμο βρίσκονται άλλες 13…
Στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης αφού εκτός από τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα για την αποδέσμευση της… φθινοπωρινής υποδόσης πρέπει να τρέξει και άλλες 43 δράσεις στις οποίες θα επικεντρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.
Πάντως, η πίεση προς την Ελλάδα είναι, ούτως ή άλλως, μεγάλη, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη προθεσμία.
Και ο λόγος είναι απλός: όσο καθυστερεί η αξιολόγηση αλλά τόσο πηγαίνει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κατάλογος με τα 15 προαπαιτούμενα έχει ως εξής:

1.Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2.Αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος Ιουνίου.

3. Συμφωνία με τους δανειστές εντός του Ιουνίου για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του.

4.Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

5.Κύρωση της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή από τη Βουλή.

6.Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

7. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις μακροχρόνιες συμβάσεις της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων της.

8. Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9.Μέτρα διασφάλισης της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10.Καθορισμός των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

11. Λήψη μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός του Ιουνίου.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

13. Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ εντός του Ιουνίου για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και προκήρυξη τον Ιούλιο για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Εξουσιοδότηση της διοίκησης της ΔΕΗ από τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας εντός του Ιουνίου για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθενός.

15. Υποβολή σχεδίου μετάβασης της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης εντός του Ιουνίου.

 Μ. Χριστοδούλου
bankingnews.gr