Φ. Κουβέλης:  «Η ΝΔ διαμορφώνει χώρο σε ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία»

Στην εκτίμηση ότι η ΝΔ με τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση διαμορφώνει  χώρο σε ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία προέβη ο Υπουργός Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Βαγγέλη Καραγεώργη.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

—Για την επεισοδιακή  συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή στο Σύνταγμα και για το εάν ανησυχεί από το γεγονός ότι έκαναν την εμφάνισή τους ακροδεξιά στοιχεία.

Φ.Κ « Με ενοχλεί και με ανησυχεί το γεγονός και ταυτόχρονα δημιουργεί την ανάγκη δημοκρατικής εγρήγορσης,  προκειμένου  να μην προωθηθούν τα δικά τους σχέδια.  Εκτιμώ ότι  επρόκειτο για την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου  αναφορικά με την προσπάθεια που έγινε να εισβάλλουν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους  στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να αντιληφτεί  η ΝΔ ότι στο βαθμό που δείχνει ανοχή και σιωπά ένοχα , ουσιαστικά τροφοδοτεί και δημιουργεί συνθήκες που ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιά και σε φασιστικά στοιχεία».

—-Για το φορτισμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και για το εάν μπορεί να αλλάξει το κλίμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φ.Κ « Η Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον ψηφισθεί-και έχω την εκτίμηση ότι θα ψηφισθεί-  εν συνεχεία θα πάρει το δρόμο προς τον ΟΗΕ και  θα απομένει η εφαρμογή και η υλοποίησή της  Τα όσα πράττει η ΝΔ  δεν αφορούν στην άρνησή της  για το περιεχόμενο της  Συμφωνίας των Πρεσπών  αλλά στο να πλήξει την κυβέρνηση. Διαμορφώνοντας –έτσι νομίζει- τα δύο αντιτιθέμενα μέρη, από τη μία οι πατριώτες και από την άλλη οι προδότες ή οι μειοδότες. Η ΝΔ δεν δίνει μόνο χώρο στα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία  αλλά ουσιαστικά, τους διαμορφώνει χώρο. Η ΝΔ τροφοδοτεί με τη στάση της μία συγκεκριμένη κατάσταση η οποία είναι σε βάρος της Δημοκρατίας».

—-Για το γεγονός ότι ο ίδιος  ήταν εκείνος που είχε προβλέψει εξελίξεις στις πολιτικές δυνάμεις με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και για το εάν οδηγούμαστε σε ένα νέο διπολισμό.

Φ.Κ « Η Συνθήκη των Πρεσπών  έρχεται να ανακαθορίσει  το πολιτικό σύστημα της χώρας. Εκτιμώ ότι στη χώρα μας  διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας βαθιά νεοφιλελεύθερος, συντηρητικός, με ακροδεξιές εκδοχές και από την άλλη ένας προοδευτικός. Δε μιλάω για δικομματισμό αλλά για την  ανάγκη συγκρότησης του προοδευτικού πόλου ο οποίος θα αντιπαρατίθεται  στο βαθύτατα συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο, με   ακροδεξιές απόψεις πόλο. Γνωρίζω τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αλλά πρέπει να αντιληφτεί ότι η διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου, συγκροτείται αυτή την ώρα μέσα στην κοινωνία και με την  αντανάκλασή της  και στην κεντρική πολιτική σκηνή».

—- Για το εάν το ΚΙΝΑΛ θα πετύχει το στόχο του, μετά την διαγραφή του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών απέναντι στην ηγεσία, όπως του Γιώργου Παπανδρέου.

Φ.Κ « Δεν θα συνεχίσει  το ΚΙΝΑΛ ως ένας συμμαχικός σχηματισμός όπως είχε εξαγγελθεί. Ούτε πρόκειται να εκφράσει ενοποιημένο το χώρο της κεντροαριστεράς, στο συγκεκριμένο σχήμα που αρχικά είχαν επιλέξει. Θα  περιοριστεί και θα μείνει  στο επίπεδο του απομείναντος ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, που ξεκινάει από τη σκληρή και αδικαιολόγητη αντιπαράθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ  αλλά φθάνει στο σημείο να αφομοιώνει και στοιχεία που δεν έχουν  καμία σχέση  με την ανάγκη της προοδευτικής πορείας του τόπου».

 

—– Για το γεγονός ότι στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας που προέρχονται από τη δημοκρατική και ανανεωτική Αριστερά, έχουν μεταβάλλει τις θέσεις τους σε μία σειρά από βασικά ζητήματα, όπως τα εθνικά.

Φ.Κ « Πραγματικά εκπλήσσομαι. Είναι  απορίας άξιον πώς φθάνουν στο σημείο να αρνηθούν ακόμη και στοιχεία τα οποία είναι και προσδιοριστικά , αποφασιστικά συνδεόμενα με την ταυτότητα και τον χαρακτήρα δυνάμεων που ξεκίνησαν όπως και η ΔΗΜΑΡ να υπηρετήσουν την προοπτική του δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Η κεντροαριστερά δεν είναι γεωγραφικός όρος . Πρέπει να περιέχει στοιχεία τα οποία να αναφέρονται με πολύ συστηματικό, επίμονο  και σταθερό τρόπο στο περιεχόμενο μίας προοδευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής πρέπει να δούμε την άρνηση  κάποιων μελών από τη ΔΗΜΑΡ για τη Συνθήκη των Πρεσπών».

—-Για τις κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να διαλύσει πολιτικούς  χώρους της κεντροαριστεράς και  να τους ενσωματώσει.

Φ.Κ « Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει να εφαρμόσει πολιτικές διάλυσης των όποιων σχημάτων αναφέρονται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα και η άμεση αντανάκλαση  της εγκατάλειψης από τον αυτοαναφερόμενο  χώρο της κεντροαριστεράς, συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν  στην προοδευτική πολιτική. Υποτάσσουν στοιχεία της δημοκρατικής πολιτικής, της προοδευτικής πολιτικής, στοιχεία ταυτοτικά όλων εκείνων που αναφέρονται στον δημοκρατικό σοσιαλισμό για να πολεμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι πολιτική συμπεριφορά  να επιλέγεις να θυσιάσεις στοιχεία κρίσιμα για την προοδευτική πολιτική, επειδή θέλεις  να επιτεθείς και να αντιπολιτευθείς  προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για αυτούς για αυτούς που λένε πως δεν ψηφίζω την Συνθήκη των Πρεσπών, έστω και αν δεν το ομολογούν δημόσια».

— Για το γεγονός  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται και πυρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «από τα αριστερά» του.

Φ.Κ: «Νομίζω πως ότι το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις αυτές και για τα σχήματα που αναφέρονται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς αξιολογώ και την στάση εκείνων που αυτοαναφέρονται ως Κεντροαριστερά».

—Για το εάν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει το κλίμα και να κερδίσει τις εκλογές.

Φ.Κ « Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη πολιτική, η οποία μάλιστα θα αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέχρι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, δηλαδή μέχρι τις εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Θα διαμορφώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι δυνατόν να του δώσουν και πάλι την πρωτιά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν με ρωτάτε στο πλαίσιο αυτής της επιλογής αν θα κάνει και τα συγκριμένα ανοίγματα του ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι θα τα κάνει. Διαμορφώνοντας τον πλειοψηφικό δημοκρατικό χώρο».