«Φαντάσου το Πάρκο»: Συμμετοχικός Σχεδιασμός για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας

Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση δημόσιων χώρων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης MISSION, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030».

Η αρχή γίνεται το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου, με μια σειρά από δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού και παιχνιδιού στον χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων σε συνεργασία με τους Αρχιτέκτονες Ανδρονική Παππά και Άγγελο Χρόνη.

  • Περίπατος με την κοινότητα στο πάρκο: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Συμμετοχική χαρτογράφηση: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Χάρτης και βίντεο αναμνήσεων: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Σχεδιασμός και έκθεση δημιουργικών ιδεών παιδιών: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή

Ειδικά για την Κυριακή, πέρα από τις δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού, από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ. θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, όπως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, μουσικές καρέκλες και άλλα!

Στόχος αυτών των δράσεων είναι η συνδιαμόρφωση χώρων που θα είναι οικολογικά βιώσιμοι, συμπεριληπτικοί και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και προάγει τη συλλογική και ατομική ευθύνη για τη φροντίδα του χώρου. Ένα πάρκο που σχεδιάζεται από και για την κοινότητα μπορεί να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο αναψυχής, κοινωνικοποίησης και ευεξίας, που θα ωφελήσει τόσο την πόλη όσο και τους πολίτες της.

fantasou to parko poster 1 Large

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Στο πλαίσιο των δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού, απευθύνεται ένα ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας συμμετοχικού σχεδιασμού. Το κάλεσμα αφορά σε άτομα και ομάδες που επιθυμούν να στηρίξουν τις σχετικές συμμετοχικές δράσεις του Οκτώβρη 2024 και να συμμετάσχουν στις επόμενες δράσεις μέχρι τον Απρίλιο 2025.

Η εθελοντική ομάδα θα συμβάλει στον συντονισμό των συμμετοχικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα έχει την ευκαιρία να προτείνει και να υλοποιήσει επιπλέον δράσεις με πολίτες και επισκέπτες του πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή την προσπάθεια και την ομάδα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα συντονισμού του Mission Καλαμάτα 2030 στο mission@kalamata.gr ή με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου στο τηλέφωνο 6944 776332.