Φαρμακευτικές: Επιζήμιοι οι χειρισμοί τις Κυβέρνησης στην αγορά

farmaka1Καζάνι που βράζει θυμίζει η αγορά φαρμάκου μετά το νέο μεγάλο “ψαλίδι” στην τιμολόγηση των σκευασμάτων που διακινούν, αλλά και τα ακόμη πιο σφιχτά όρια που μπαίνουν στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο για τα φάρμακα που δίνονται από τα φαρμακεία, όσο και από τα νοσοκομεία, με τις εταιρείες του κλάδου να αναμένουν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να εκδώσει και τυπικά την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τις σαρωτικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2016.

Οι εταιρείες του φαρμάκου εξαπολύουν πυρά κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κατηγορώντας την πως οι οριζόντιες περικοπές που θα εφαρμόσει για να συγκρατήσει τους προϋπολογισμούς του φαρμάκου, όχι μόνο δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απεναντίας θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην ελληνική αγορά.

Η αναστάτωση που επικρατεί στο χώρο είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διοικήσεις των εταιρειών εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση της εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού και στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Κυβέρνησης επιζήμιες για την ελληνική παραγωγή και τη διακίνηση σκευασμάτων. Όπως επισημαίνουν, δεν νοούνται τόσο μεγάλες αλλαγές για το σύστημα υγείας να γίνονται αιφνιδιαστικά και ερήμην και χωρίς καμία υποτυπώδη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί καλούνται να επωμιστούν με την οικονομική επιβάρυνση. Μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, συμπληρώνουν.

Μάλιστα, όπως δηλώνουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, η κατάσταση πλέον είναι πολύ χειρότερη από τις αναμενόμενες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, ενώ μόνο ο “λογαριασμός” από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (claw back) που τέθηκε για πρώτη φορά για τα νοσοκομειακά φάρμακα και θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν τα περίπου 550 εκατ. που αναγκαστικά δίνουν οι φαρμακευτικές στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη (δηλαδή τις πωλήσεις που γίνονται από τα φαρμακεία) για claw back και rebate (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών), η επιβάρυνση τινάζει στον αέρα όλο των οικονομικό προγραμματισμό των διοικήσεων για την επόμενη χρονιά. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες καταρτίζουν εξ αρχής το business plan των επόμενων μηνών, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν και το γεγονός πως ίσως μια νέα απόφαση θα ανατρέψει ξανά τα υπάρχοντα δεδομένα.

Οι φαρμακευτικές αναφέρουν επίσης πως λόγω των μεγάλων μειώσεων που θα εφαρμοστούν στις τιμές των γενοσήμων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασία τους, η διακίνηση στην αγορά θα γίνεται με τιμές κάτω του κόστους, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αποσύρσεις σκευασμάτων. Την ίδια ώρα, επειδή οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζουν το σύστημα τιμολόγησης και άλλων αγορών, πολλές εταιρείες εκτιμάται πως θα προτιμήσουν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους, παρά να επηρεαστεί η τιμολόγηση σε άλλα κράτη.

Οι διοικήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αντιλαμβάνονται πως μετά τις αλλαγές που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους δανειστές θα διατηρηθεί η ομαλότητα στον εφοδιασμό της αγοράς και προσθέτουν πως δεν έγινε καμία παρέμβαση για κρίσιμα ζητήματα όπως η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που εισέρχονται στο σύστημα αποζημίωσης, τη διαπραγμάτευση των ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων υψηλού κόστους και τον έλεγχο της κατανάλωσης ακριβών φαρμάκων.

capital.gr