Χθες, συνεδρίασε στην Τρίπολη, η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Η Εκτελεστική Επιτροπή, αφού συζήτησε με εισήγηση του Δημάρχου Καλαμάτας τις τελευταίες εξελίξεις, προέβη σε εκτίμηση της κατάστασης μετά την έγκριση της ΜΠΕ για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ του ΦΟΔΣΑ «θεωρεί ως θετικό καταρχήν βήμα την έγκριση της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», «έχει την πεποίθηση ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η θετική κατάληξη αυτής της κρίσιμης υπόθεσης» και «ζητά άμεση διευκρίνιση για μείζονα ζητήματα του διαγωνισμού», όπως το κόστος διαχείρισης ανά τόνο, το κόστος μεταφοράς ανά τόνο, ο προσδιορισμός της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και ο επιμερισμός της ανά Δήμο, τα κριτήρια προσδιορισμού της εγγυημένης ποσότητας, η σχέση της λειτουργίας των μονάδων με τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης κ.λπ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου:
«Στις 10-7-2014 και ώρα 14:00 στην Τρίπολη συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Εκτελεστική Επιτρο-πή, αφού συζήτησε, με εισήγηση του Δημάρχου Καλαμάτας, τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (έγκριση ΜΠΕ κ.λπ.),
1) Θεωρεί ως θετικό καταρχήν βήμα την έγκριση της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
2) Έχει όμως την πεποίθηση ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η θετική κατάληξη αυτής της κρίσιμης υπόθεσης, η οποία να κυριαρχείται από διάθεση ειλικρινούς συνεννόησης και προσήλωσης στη διαφάνεια.
3) Πιστεύει ότι ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Δήμων και των Δημάρχων από τις μέχρι τώρα διαδικασίες και μάλιστα για ένα θέμα για το οποίο το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους, μόνο κακό έκανε στην προώθηση της επίλυσης του προβλήματος, γι’αυτό και πρέπει να σταματήσει άμεσα.
4) Τέλος, ζητά άμεση διευκρίνιση για μείζονα ζητήματα του διαγωνισμού, όπως το κόστος διαχείρισης ανά τόνο, το κόστος μεταφοράς ανά τόνο, ο προσδιορισμός της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και ο επιμερισμός της ανά Δήμο, τα κριτήρια προσδιορισμού της εγγυημένης ποσότητας, την σχέση της λειτουργίας των μονάδων με τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης κλπ.
Οι Δήμοι θα βοηθήσουν αρκεί να γνωρίζουν και να συμμετέχουν προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών τους.»