Φόρος από τα 18 – Ποιοι οφείλουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση

forologiki dilosiΠα­γί­δες υ­περ­φο­ρο­λό­γη­σης για χι­λιά­δες οι­κο­γέ­νει­ες με ε­νή­λι­κα τέ­κνα κρύ­βει φέ­τος η ι­σχύ­ου­σα φο­ρο­λο­γι­κή νο­μο­θε­σί­α. Αι­τί­α για το γε­γο­νός αυ­τό εί­ναι ό­τι φέ­τος ι­σχύ­ει και πά­λι η δι­ά­τα­ξη που προ­βλέ­πει ό­τι υ­πο­χρε­ούν­ται να υ­πο­βά­λουν φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση ό­λα τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα που έ­χουν συμ­πλη­ρώ­σει το 18ο έ­τος της η­λι­κί­ας τους, ε­φό­σον δεν θε­ω­ρούν­ται προ­στα­τευ­ό­με­να τέ­κνα.

Α­κό­μα ό­μως και τα προ­στα­τευ­ό­με­να τέ­κνα

(φοι­τη­τές έ­ως 25 ε­τών, στρα­τι­ώ­τες κ.λπ. ά­νερ­γοι) ο­φεί­λουν να υ­πο­βά­λουν δή­λω­ση ε­φό­σον έ­χουν ει­σό­δη­μα ά­νω των 3.000 ευ­ρώ ή κα­τοι­κούν σε σπί­τι άλ­λο α­πό ε­κεί­νο του γο­νέ­α και δεν εί­ναι φοι­τη­τές.

Ε­φό­σον υ­πο­βά­λουν δι­κή τους φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση, τα παι­διά εμ­πί­πτουν στα τεκ­μή­ρια και υ­πο­λο­γί­ζε­ται τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μα, το ο­ποί­ο μπο­ρεί να ο­δη­γή­σει σε φο­ρο­λό­γη­ση, ει­δι­κά ε­άν έ­χουν ει­σό­δη­μα α­πό α­κί­νη­τα ή ε­λεύ­θε­ρο ε­πάγ­γελ­μα, ο­πό­τε ο υ­πο­λο­γι­σμός του φό­ρου γί­νε­ται με τους συν­τε­λε­στές 10% και του 26% α­πό το “πρώ­το ευ­ρώ”.

Σύμ­φω­να με τα ό­σα προ­βλέ­πει ο ι­σχύ­ων Κώ­δι­κας Φο­ρο­λο­γί­ας Ει­σο­δή­μα­τος, κά­θε φυ­σι­κό πρό­σω­πο, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό το αν υ­πό­κει­ται ή ό­χι σε φό­ρο, έ­χει υ­πο­χρέ­ω­ση να υ­πο­βά­λει δή­λω­ση ε­φό­σον έ­χει συμ­πλη­ρώ­σει 18ο έ­τος της η­λι­κί­ας του και ε­φό­σον δεν εμ­πί­πτει στις δι­α­τά­ξεις πε­ρί προ­σώ­πων που βα­ρύ­νουν τους φο­ρο­λο­γού­με­νους, δη­λα­δή ε­φό­σον δεν θε­ω­ρεί­ται προ­στα­τευ­ό­με­νο πρό­σω­πο.

Δη­λα­δή φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση ο­φεί­λουν να υ­πο­βά­λουν τα ε­νή­λι­κα τέ­κνα που εί­ναι έγ­γα­μα ή τα ε­νή­λι­κα ά­γα­μα τέ­κνα που δεν συ­νοι­κούν με τους γο­νείς τους ή το ε­τή­σιο – πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό – ει­σό­δη­μα του 2013 ή­ταν με­γα­λύ­τε­ρο των 3.000 ευ­ρώ, α­κό­μα και ε­άν εί­ναι φοι­τη­τές ή στρα­τι­ώ­τες ή α­νή­κουν σε άλ­λη κα­τη­γο­ρί­α προ­σώ­πων που βα­ρύ­νουν το γο­νέ­α.

Η δι­ά­τα­ξη αυ­τή ση­μαί­νει ό­τι:

1) Κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο χω­ρίς καν ει­σό­δη­μα κα­τά τη διά­ρκεια του 2013 ή με πραγ­μα­τι­κό ει­σό­δη­μα ο­ποι­ασ­δή­πο­τε προ­έ­λευ­σης (α­πό μι­σθούς, ε­πι­χεί­ρη­ση, τό­κους, ε­νοί­κια, γε­ωρ­γι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση κ.λπ.­), χα­μη­λό­τε­ρο των 3.000 ευ­ρώ, ε­άν έ­χει πά­ψει να συγ­κα­τοι­κεί με τους γο­νείς του, ο­φεί­λει να υ­πο­βά­λει ξε­χω­ρι­στή φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση, ε­κτός ε­άν εί­ναι φοι­τη­τής, στρα­τι­ώ­της κ.λπ.

Για πα­ρά­δειγ­μα ε­άν έ­νας ά­γα­μος νέ­ος 19 χρο­νών δεν συγ­κα­τοι­κεί πλέ­ον με τους γο­νείς του, αλ­λά δι­α­μέ­νει σε άλ­λο σπί­τι, το ο­ποί­ο τού έ­χουν πα­ρα­χω­ρή­σει δω­ρε­άν οι γο­νείς του, θα πρέ­πει να υ­πο­βά­λει δι­κή του φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση.

Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή, η Ε­φο­ρί­α θα τού προσ­δι­ο­ρί­σει τεκ­μαρ­τώς το ε­τή­σιο εί­σό­δη­μά του, κα­θώς θα τον “φορ­τώ­σει” με το ε­λά­χι­στο τεκ­μή­ριο δι­α­βί­ω­σης των 3.000 ευ­ρώ

κα­θώς και με το τεκ­μή­ριο της κα­τοι­κί­ας στην ο­ποί­α δι­α­μέ­νει. Το τεκ­μή­ριο της κα­τοι­κί­ας α­νέρ­χε­ται σε 40 ευ­ρώ α­νά τ.μ. για τα πρώ­τα 80 τ.μ. ε­πι­φά­νειας, ε­φό­σον πρό­κει­ται για δι­α­μέ­ρι­σμα, και σε 48 ευ­ρώ α­νά τ.μ. για τα πρώ­τα 80 τ.μ. της ε­πι­φά­νειας. ε­άν πρό­κει­ται για μο­νο­κα­τοι­κί­α.

Ο νέ­ος αυ­τός θα αν­τι­με­τω­πι­στεί σαν να ή­ταν μι­σθω­τός και δεν θα πλη­ρώ­σει κα­θό­λου φό­ρο, μό­νο ε­φό­σον το τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μά του δεν υ­περ­βαί­νει τις 9.500 ευ­ρώ και ε­φό­σον δεν α­πέ­κτη­σε κα­θό­λου πραγ­μα­τι­κό ει­σό­δη­μα το 2013 ή ε­φό­σον το 2013 α­πέ­κτη­σε πραγ­μα­τι­κό ει­σό­δη­μα χα­μη­λό­τε­ρο των 3.000 ευ­ρώ μη προ­ερ­χό­με­νο α­πό α­κί­νη­τα ή ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα. Μό­νο στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή, ε­φό­σον κα­λύ­ψει με α­πο­δεί­ξεις το 25% του τεκ­μαρ­τού ει­σό­δή­μα­τός του, δεν θα πλη­ρώ­σει κα­θό­λου φό­ρο.

Σε κά­θε άλ­λη πε­ρί­πτω­ση, δη­λα­δή ε­άν το 2013 α­πέ­κτη­σε έ­στω και 1 ευ­ρώ ει­σό­δη­μα α­πό ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα ή α­πό α­κί­νη­τα, τό­τε το τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μα το ο­ποί­ο θα τού προσ­δι­ο­ρί­σει η Ε­φο­ρί­α με βά­ση τα τεκ­μή­ρια δι­α­βί­ω­σης θα “βα­φτι­στεί”, κα­τά πε­ρί­πτω­ση, ως ει­σό­δη­μα α­πό ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα ή ως ει­σό­δη­μα α­πό α­κί­νη­τα, ο­πό­τε θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει φό­ρο α­πό το πρώ­το ευ­ρώ εί­τε με συν­τε­λε­στή 26% εί­τε με 10%, κα­τά πε­ρί­πτω­ση.

Ε­πι­πλέ­ον, θα ε­πι­βα­ρυν­θεί και με προ­κα­τα­βο­λή φό­ρου 55% ε­πί του κύ­ριου φό­ρου που θα προ­κύ­ψει με βά­ση το 26% ή το 10% κα­τά πε­ρί­πτω­ση, ε­νώ ε­άν πρό­κει­ται για ει­σό­δη­μα α­πό α­κί­νη­τα θα πλη­ρώ­σει ε­πι­πλέ­ον και συμ­πλη­ρω­μα­τι­κό φό­ρο 1,5%-3% ε­πί του συ­νο­λι­κού τεκ­μαρ­τού ει­σο­δή­μα­τος!

2) Κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο με πραγ­μα­τι­κό ει­σό­δη­μα ά­νω των 3.000 ευ­ρώ κα­τά τη διά­ρκεια του 2013, το ο­ποί­ο προ­ήλ­θε α­πό κά­ποι­α πε­ρι­στα­σια­κή α­πα­σχό­λη­ση, α­κό­μη κι αν συ­νοι­κεί με τους γο­νείς του, θα υ­πο­χρε­ω­θεί να υ­πο­βά­λει δι­κή του ξε­χω­ρι­στή φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση.

Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή, αν το ει­σό­δη­μα που θα δη­λώ­σει εί­ναι χα­μη­λό­τε­ρο των 5.000 ευ­ρώ θα θε­ω­ρη­θεί ως ει­σό­δη­μα α­πό μι­σθούς και θα πα­ρα­μεί­νει α­φο­ρο­λό­γη­το υ­πό την προ­ϋ­πό­θε­ση ό­τι το ε­νή­λι­κο τέ­κνο θα δη­λώ­σει ό­τι έ­χει συγ­κεν­τρώ­σει α­πο­δεί­ξεις δα­πα­νών έ­τους 2013 συ­νο­λι­κής α­ξί­ας ί­σης με το 25% του ει­σο­δή­μα­τος αυ­τού.

Αν ό­μως το ει­σό­δη­μα α­πό την ό­ποι­α α­πα­σχό­λη­ση εί­χε κα­τά τη διά­ρκεια του 2013 εί­ναι με­γα­λύ­τε­ρο των 5.000 ευ­ρώ, μπο­ρεί να χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως ει­σό­δη­μα α­πό ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα και να φο­ρο­λο­γη­θεί με συν­τε­λε­στή 26% α­πό το πρώ­το ευ­ρώ!

Ο φό­ρος που θα προ­κύ­ψει α­πό την ε­πι­βο­λή του συν­τε­λε­στή 26% θα προ­σαυ­ξη­θεί πε­ραι­τέ­ρω λό­γω της ε­πι­βο­λής προ­κα­τα­βο­λής φό­ρου 55% και θα φθά­σει ου­σι­α­στι­κά στο ε­πί­πε­δο του 40,3% ε­πί του συ­νο­λι­κού πραγ­μα­τι­κού ει­σο­δή­μα­τος!

3) Κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο με ει­σό­δη­μα α­πό ε­νοί­κια με­γα­λύ­τε­ρο των 3.000 ευ­ρώ, α­κό­μη κι αν μέ­νει στο ί­διο σπί­τι με τους γο­νείς του, υ­πο­χρε­ού­ται να υ­πο­βά­λει δι­κή του φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση και να πλη­ρώ­σει φό­ρο ει­σο­δή­μα­τος 10% ε­πί του συ­νο­λι­κού πο­σού των ε­νοι­κί­ων που ει­σέ­πρα­ξε, προ­σαυ­ξη­μέ­νο με προ­κα­τα­βο­λή φό­ρου 55% και με συμ­πλη­ρω­μα­τι­κό φό­ρο 1,5%-3%! Συ­νο­λι­κά δη­λα­δή θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει φό­ρο 17%-18,5% ε­πί του συ­νο­λι­κού ει­σο­δή­μα­τος α­πό ε­νοί­κια!

4) Κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο με ει­σό­δη­μα α­πό α­το­μι­κή ε­πι­χεί­ρη­ση με­γα­λύ­τε­ρο των 3.000 ευ­ρώ, α­κό­μη κι αν μέ­νει στο ί­διο σπί­τι με τους γο­νείς του, υ­πο­χρε­ού­ται να υ­πο­βά­λει δι­κή του φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση και να πλη­ρώ­σει φό­ρο ει­σο­δή­μα­τος 26% ε­πί του συ­νο­λι­κού ει­σο­δή­μα­τος που α­πέ­κτη­σε, προ­σαυ­ξη­μέ­νο με προ­κα­τα­βο­λή φό­ρου 55%! Συ­νο­λι­κά δη­λα­δή θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει φό­ρο 40,3% ε­πί του συ­νο­λι­κού ει­σο­δή­μα­τός του.

5) Κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο που συ­νοι­κεί με τους γο­νείς του και δεν έ­χει ει­σό­δη­μα, αλ­λά το ε­τή­σιο ει­σό­δη­μά του βά­σει τεκ­μη­ρί­ων δι­α­βί­ω­σης υ­περ­βαί­νει τις 3.000 ευ­ρώ ο­φεί­λει να υ­πο­βά­λει δι­κή του φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση. Σ’ αυ­τές τις πε­ρι­πτώ­σεις εμ­πί­πτουν νέ­οι ά­νω των 18 ε­τών οι ο­ποί­οι έ­χουν στο ό­νο­μά τους κι έ­να ΙΧ αυ­το­κί­νη­το, το ο­ποί­ο τους βα­ρύ­νει με τεκ­μή­ριο, ο­πό­τε το συ­νο­λι­κό τεκ­μαρ­τό τους ει­σό­δη­μα – συ­νυ­πο­λο­γι­ζό­με­νου και του ε­λα­χί­στου τεκ­μη­ρί­ου των 3.000 ευ­ρώ – υ­περ­βαί­νει το ό­ριο των 3.000 ευ­ρώ.

Σε ό­σες πε­ρι­πτώ­σεις το τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μα μπο­ρεί να κα­λυ­φθεί με δω­ρε­ές χρη­μα­τι­κών πο­σών α­πό τους γο­νείς, οι συγ­κε­κρι­μέ­νοι νέ­οι πρέ­πει να υ­πο­βά­λουν μεν δη­λώ­σεις, αλ­λά δεν φο­ρο­λο­γούν­ται για κα­νέ­να ει­σό­δη­μα. Σε ό­σες πε­ρι­πτώ­σεις το συ­νο­λι­κό τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μα δεν μπο­ρεί να κα­λυ­φθεί α­πό τους γο­νείς, οι νέ­οι θε­ω­ρούν­ται ό­τι α­πέ­κτη­σαν ει­σό­δη­μα α­πό μι­σθω­τές υ­πη­ρε­σί­ες και δεν πλη­ρώ­νουν φό­ρο, ε­φό­σον κα­λύ­ψουν το 25% του τεκ­μαρ­τού ει­σο­δή­μα­τος με α­πο­δεί­ξεις.

Σε πε­ρι­πτώ­σεις που οι νέ­οι αυ­τοί εί­ναι ά­νερ­γοι ο­φεί­λουν μεν να υ­πο­βά­λουν δη­λώ­σεις και ν’ αμ­φι­σβη­τή­σουν τα τεκ­μή­ρια υ­πο­βάλ­λον­τας τα α­παι­τού­με­να δι­και­ο­λο­γη­τι­κά που α­πο­δει­κνύ­ουν τις συγ­κε­κρι­μέ­νες ι­δι­ό­τη­τες.

6) Κά­θε ε­νή­λι­κο έγ­γα­μο τέ­κνο ο­φεί­λει να υ­πο­βά­λει δι­κή του φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση κοι­νή με τη σύ­ζυ­γο ή τον σύ­ζυ­γό του. Α­πό κει και πέ­ρα, ό­σον α­φο­ρά το κα­θε­στώς φο­ρο­λό­γη­σης ι­σχύ­ουν κα­τά πε­ρί­πτω­ση ό­σα α­να­φέ­ρα­με στις πα­ρα­πά­νω πα­ρα­γρά­φους, πε­ρί πραγ­μα­τι­κού ή τεκ­μαρ­τού ει­σο­δή­μα­τος για τα ά­γα­μα ε­νή­λι­κα τέ­κνα.

Ποι­α ε­νή­λι­κα τέ­κνα δεν υ­πο­χρε­ούν­ται να υ­πο­βά­λουν δι­κή τους δή­λω­ση

Ε­ξαί­ρε­ση α­πό την υ­πο­χρέ­ω­ση υ­πο­βο­λής ξε­χω­ρι­στής φο­ρο­λο­γι­κής δή­λω­σης ι­σχύ­ει μό­νο για κά­θε ε­νή­λι­κο ά­γα­μο τέ­κνο που κα­τά τη διά­ρκεια του 2013:

– δι­έ­με­νε μα­κριά α­πό τους γο­νείς του σε άλ­λη οι­κί­α ε­νοι­κι­α­ζό­με­νη λό­γω σπου­δών σε άλ­λη πό­λη. Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή το τέ­κνο-φοι­τη­τής ε­ξα­κο­λου­θεί να θε­ω­ρεί­ται προ­στα­τευ­ό­με­νο ε­φό­σον δεν έ­χει υ­περ­βεί το 25ο έ­τος της η­λι­κί­ας του και ε­φό­σον το ε­τή­σιο – πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό – ει­σό­δη­μα του για το 2013 δεν υ­πε­ρέ­βη τις 3.000 ευ­ρώ. Το τεκ­μή­ριο για την ε­νοι­κι­α­ζό­με­νη κα­τοι­κί­α βα­ρύ­νει τους γο­νείς κι ό­χι το τέ­κνο ο­πό­τε δεν τί­θε­ται θέ­μα υ­πέρ­βα­σης του ο­ρί­ου των 3.000 ευ­ρώ α­πό το τεκ­μαρ­τό ει­σό­δη­μα του τέ­κνου κι έ­τσι το παι­δί ε­ξα­κο­λου­θεί να δη­λώ­νε­ται α­πό τους γο­νείς ως προ­στα­τευ­ό­με­νο.

Για να θε­ω­ρεί­ται προ­στα­τευ­ό­με­νο το τέ­κνο θα πρέ­πει να σπου­δά­ζει σε α­να­γνω­ρι­σμέ­νη σχο­λή ή σχο­λεί­ο του ε­σω­τε­ρι­κού ή ε­ξω­τε­ρι­κού ή σε δη­μό­σιο ή ι­δι­ω­τι­κό ιν­στι­τού­τα ε­παγ­γελ­μα­τι­κής κα­τάρ­τι­σης στο ε­σω­τε­ρι­κό.

– υ­πη­ρε­τού­σε την στρα­τι­ω­τι­κή του θη­τεί­α

– δι­έ­με­νε μα­ζί με τους γο­νείς του, χω­ρίς να σπου­δά­ζει αλ­λά ή­ταν εγ­γε­γραμ­μέ­νο στα μη­τρώ­α α­νέρ­γων του Ο.Α.Ε.Δ. και η η­λι­κί­α του δεν υ­πε­ρέ­βη τα 27 έ­τη, ε­φό­σον το ε­τή­σιο – πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό – ει­σό­δη­μά του για το έ­τος 2013 δεν υ­πε­ρέ­βη τις 3.000 ευ­ρώ

– πα­ρου­σί­α­ζε α­να­πη­ρί­α 67% και πά­νω, ε­φό­σον το ε­τή­σιο – πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό – ει­σό­δη­μά του για το έ­τος 2013 δεν υ­πε­ρέ­βη τις 6.000 ευ­ρώ.

Πό­τε τα παι­διά ή άλ­λα πρό­σω­πα θε­ω­ρούν­ται προ­στα­τευ­ό­με­να μέ­λη

Θε­ω­ρεί­ται ό­τι βα­ρύ­νουν το φο­ρο­λο­γού­με­νο:

α) Ο ή η σύ­ζυ­γος που δεν έ­χει φο­ρο­λο­γού­με­νο ει­σό­δη­μα.

β) Τα α­νή­λι­κα ά­γα­μα τέ­κνα.

γ) Τα ε­νή­λι­κα ά­γα­μα τέ­κνα τα ο­ποί­α δεν έ­χουν υ­περ­βεί το ει­κο­στό πέμ­πτο έ­τος της η­λι­κί­ας τους και σπου­δά­ζουν σε α­να­γνω­ρι­σμέ­νες σχο­λές ή σχο­λεί­α του ε­σω­τε­ρι­κού ή ε­ξω­τε­ρι­κού, κα­θώς και ε­κεί­να τα ο­ποί­α πα­ρα­κο­λου­θούν δη­μό­σια ή ι­δι­ω­τι­κά ιν­στι­τού­τα ε­παγ­γελ­μα­τι­κής κα­τάρ­τι­σης στο ε­σω­τε­ρι­κό.
E­ι­δι­κά, για τα τέ­κνα του προ­η­γού­με­νου ε­δα­φί­ου, κα­θώς και για τα τέ­κνα που δεν σπου­δά­ζουν, το χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα κα­τά το ο­ποί­ο θε­ω­ρούν­ται προ­στα­τευ­ό­με­να μέ­λη πα­ρα­τεί­νε­ται μέ­χρι και δύ­ο έ­τη, ε­φό­σον κα­τά τα έ­τη αυ­τά εί­ναι εγ­γε­γραμ­μέ­να στα μη­τρώ­α α­νέρ­γων του Ο.Α.Ε.Δ.

δ) Τα ά­γα­μα τέ­κνα τα ο­ποί­α δεν υ­πά­γον­ται στην προ­η­γού­με­νη πε­ρί­πτω­ση, ε­φό­σον υ­πη­ρε­τούν τη στρα­τι­ω­τι­κή τους θη­τεί­α.

ε) Τα τέ­κνα που εί­ναι ά­γα­μα ή δι­α­ζευγ­μέ­να ή τε­λούν σε κα­τά­στα­ση χη­ρεί­ας, ε­φό­σον πα­ρου­σιά­ζουν α­να­πη­ρί­α ε­ξήν­τα ε­πτά τοις ε­κα­τό (67%) και πά­νω.
στ) Οι α­νι­όν­τες και των δύ­ο συ­ζύ­γων.

ζ) Οι α­δελ­φοί και οι α­δελ­φές και των δύ­ο συ­ζύ­γων που εί­ναι ά­γα­μοι ή δι­α­ζευγ­μέ­νοι ή τε­λούν σε κα­τά­στα­ση χη­ρεί­ας, ε­φό­σον πα­ρου­σιά­ζουν α­να­πη­ρί­α ε­ξήν­τα ε­πτά τοις ε­κα­τό (67%) και πά­νω.

η) Οι α­νή­λι­κοι ορ­φα­νοί α­πό πα­τέ­ρα και μη­τέ­ρα, συγ­γε­νείς μέ­χρι τον τρί­το βαθ­μό ο­ποι­ου­δή­πο­τε α­πό τους συ­ζύ­γους.

Τα πα­ρα­πά­νω πρό­σω­πα που α­να­φέ­ρον­ται στις πε­ρι­πτώ­σεις β’ έ­ως η’ της προ­η­γού­με­νης πα­ρα­γρά­φου, θε­ω­ρεί­ται ό­τι βα­ρύ­νουν τον φο­ρο­λο­γού­με­νο ε­φό­σον συ­νοι­κούν με αυ­τόν και το ε­τή­σιο φο­ρο­λο­γού­με­νο , πραγ­μα­τι­κό ή τεκ­μαρ­τό και α­παλ­λασ­σό­με­νο ει­σό­δη­μά τους δεν υ­περ­βαί­νει το πο­σό των τρι­ών χι­λιά­δων (3.000) ευ­ρώ ή το πο­σό των έ­ξι χι­λιά­δων (6.000) ευ­ρώ αν αυ­τά πα­ρου­σιά­ζουν α­να­πη­ρί­α ε­ξήν­τα ε­πτά τοις ε­κα­τό (67%) και ά­νω.

Yahoo Celebrity