Χαμένη στο ράβε-ξήλωνε η κυβέρνηση

upourgika edranaΈναν υφεσιακό προϋπολογισμό  με νέα μέτρα που γράφονται στο… και πέντε και ενώ παράλληλα επιχειρείται να αλλάξουν, ολοκληρώνει η κυβέρνηση. Πρέπει να τον καταθέσει άλλωστε στη Βουλή πριν εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία της 21ης Νοεμβρίου, πιθανότατα την Παρασκευή.

Ο προϋπολογισμός συντάσσεται εν μέσω ολοήμερων διαβουλεύσεων με τους θεσμούς που ολοκληρώνονται αύριο για τα πρόσθετα μέτρα/παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά και υπό την σκιά των  έντονων “διαξιφισμών” στη Βουλή για τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα με τα ισοδύναμα του ΦΠΑ της εκπαίδευσης.

Δούρειος Ίππος το ΑΕΠ
Το διαπραγματευτικό επιτελείο ανάγει την πιο μικρή ύφεση σε “Δούρειο Ίππο” για να περιορίσει τον “λογαριασμό” των μέτρων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με ύφεση 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016 αλλά τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιχειρείται να πιστοποιήσουν πολύ μικρότερη ύφεση περί το 1,3% φέτος και άρα να μειώσουν τον “λογαριασμό” των νέων παρεμβάσεων που θα πρέπει να μετουσιωθεί σε νομοσχέδια τις επόμενες εβδομάδες: στο νέο φορολογικό, στο (πρώτο έστω) ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο του δημοσίου και στις υπόλοιπες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσα από το μνημόνιο να φέρει και τον πολυετή προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο 2016- 19), ζητείται να αποφασίσει και νέα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, πλεονάσματα που όπως έγραφε χθες το capital.gr δεν μπορούν καν να επικαλεσθούν το προσφυγικό για να λειανθούν.

Φόροι 2,5 δισ. ευρώ για το 2016
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ως βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού με το οποίο δεσμεύεται για μέτρα 6,4 δισ. ευρώ στη διετία εκ των οποίων μόνο για το 2016 προβλέπονται μέτρα 4,3 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ φόροι και άλλα 1,8 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών).

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Πολλά από τα μέτρα των 6,4 δισ. ευρώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Και αποτελούν το “αντικείμενο” των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο κορυφής αλλά και τεχνικών κλιμακίων, με επίκεντρο το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ αλλά και με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των βασικών υπουργείων.

Οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Παρασκευή για  να επικυρώσουν την πληρότητα  του νομοσχεδίου “σκούπα” και να συντάξουν σχετική έκθεση προς το EWG της Παρασκευής για να ξεκλειδώσει και επισήμως το πακέτο δόσεων. Ο λόγος για  το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων των 2 δισ. ευρώ (αλλαγές στις 100 δόσεις και στα ανείσπρακτα ενοίκια ισοδύναμα για τον ΦΠΑ εκπαίδευσης κλπ), αλλά και των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες (πλειστηριασμοί, θεσμικές αλλαγές σε ΤΧΣ και τράπεζες).

Παράλληλα επιχειρούν να οριστικοποιήσουν τα νέα πακέτα από προαπαιτούμενα,  εν των οποίων μόνο ένα είναι ο προϋπολογισμός του 2016. Εντάσσεται στο δεύτερο “σετ” προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ μαζί με πολλούς άλλους νόμους που οριστικοποιούνται. Και μετά πρέπει να έρθει  το πακέτο που ονόμασε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ως “γκρίζα ζώνη” των μέτρων που θα πρέπει επίσης να έρθουν για να διασφαλιστεί η πρώτη αξιολόγηση και έτσι η εκταμίευση των δόσεων και η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το ασφαλιστικό (έστω και με δόσεις), αλλά και το νέο ΤΑΙΠΕΔ, το εργασιακό, οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Μετά το EWG της Παρασκευής επόμενο “ορόσημο” είναι το – προγραμματισμένο – Eurogroup της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου στο οποίο επίσημο θέμα είναι οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών εκτός Μνημονίου. Ωστόσο, θα συζητηθεί το θέμα Ελλάδα και επιχειρείται η εκταμίευση των δόσεων αλλά και η κύρωση των νέων πακέτων από προαπαιτούμενα.

capital.gr