Χριστοδουλάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για χρέος και απασχόληση

xristodoulakis“Εάν δεν ξαναγυρίσουμε σε επίπεδα επενδυτικής δραστηριότητας τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούσαν το 2008 και το 2007, τότε το αναπτυξιακό και παραγωγικό μέλλον της χώρας θα καταλήξει στα αποτεφρωτήρια τα οποία ετοιμάζει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη”, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Νίκος Χριστουλάκης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Τράπεζας με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών χρόνων του πρωτοποριακού προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Το χρέος και η ανεργία είναι τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και διογκώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της κατάρρευσης των επενδύσεων και της παραγωγικής αποδιάρθρωσης της χώρας, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Άφησε αιχμές σε βάρος των πολιτικών, λέγοντας ότι ασχολούνται περισσότερο με το χρέος και λιγότερο με την ανεργία, διότι αυτή αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και δεν ασχολείται κανείς.

“Ασχολούνται με το δημόσιο και ξανά με το δημόσιο”, τόνισε και σημείωσε ενδεικτικά ότι στο προεκλογικό ντιμπέϊτ η λέξη ανεργία αναφέρθηκε μόνο μια φορά κι αυτή ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε για το χρέος, ούτε για την απασχόληση, επισήμανε. Να περιμένει κανείς ότι όλως αιφνιδίως θα μεταβληθεί η στάση των δανειστών ή κάποια μαγική λύση που θα φέρει θέσεις απασχόλησης. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική και χρειάζονται πολύ τολμηρά βήματα και στο επίπεδο της πολιτικής και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ξεριζωθεί η απειλή του Grexit, να υπάρξει θεσμική διασφάλιση της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχους πενταετίας, να γίνει άνοιγμα των αγορών, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να δοθεί προτεραιότητα όχι σε έναν αδιέξοδο κρατισμό, αλλά στην απασχόληση και σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως κατανοεί ότι ο κάθε κλάδος έχει τις δικές του διεκδικήσεις, ωστόσο πρέπει να δοθεί λύση με κανόνες μακρόχρονης βιωσιμότητας για να να διασφαλιστεί και η επόμενη γενιά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς επεκτείνει τη Συμβολαιακή Τραπεζική στους τομείς της εμπορίας γεωργικών εφοδίων και των ξενοδοχείων.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τη διασύνδεση των συμβολαιακών δραστηριοτήτων με τα δίκτυα λιανικής πώλησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει χρηματοδοτικά με κεφάλαια κίνησης φορείς λιανικής εμπορίας γεωργικών εφοδίων. Εχει ξεκινήσει συνεργασία με την εταιρία Bayer.

Στον τομέα του τουρισμού υποστηρίζει κρίσιμες συνέργειες με σκοπό τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων σε ξενοδοχειακές μονάδες, τις οποίες χρηματοδοτεί για να τα προμηθευθούν. Η πρώτη τέτοια συνέργεια είναι ανάμεσα στην Terra Creta, μια από τις πιο σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες ελαιολάδου, και στα ξενοδοχεία του ομίλου “Ledra Hotels and Villas”: Domes of Elounda, Elounda Blue Hotel και Pleiades Luxurius Villas.

Ο σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης χαρακτήρισε “θεαματικά” τα αποτελέσματα των τριών χρόνων του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, περισσότερο από το 20% των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων οφείλεται στα προγράμματα Συμβολαιακής Τραπεζικής και η Τράπεζα παρέχει σήμερα χρηματοδότηση σε περισσότερους από 65.000 κατ επάγγελμα αγρότες. Μια νέα πρωτοβουλία της είναι η επένδυση στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης Χανιωτάκης δήλωσε ότι μέχρι τώρα από το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας επωφελήθηκαν περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί, 170 επιχειρήσεις με 14.000 εργαζόμενους και οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει “καθοδήγηση” των αγροτών, διότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά δυνατότητα να μπει σε μεγάλες αγορές, αλλά έχει τη δυνατότητα να μπει σε μικρές με προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ο κ. Σαββάκης είπε ότι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση μπορεί να αποτελέσει την “αιχμή του δόρατος” για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πηγή: real.gr