Όλες οι συναντήσεις του Μ. Αμπάς. «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή» σε όλα τα δημόσια έγγραφα

AMPASΒέβαιος ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών «και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό σε αυτήν την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακή φίλη της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ».

«Συνεπώς», συμπλήρωσε, «μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μιας γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εφεξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή».

Η συνάντηση Τσίπρα -Αμπάς και των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Αμπάς στην δήλωσή του υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Παλαιστίνης και της Ελλάδας σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολες στιγμές, ενώ σημείωσε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, για την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού και την βία και την τρομοκρατία. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε την στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού. Επίσης ο κ. Αμπάς ζήτησε να σταματήσουν οι εποικισμοί, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να υπάρξει λύση μέσω διαλόγου.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με θετικό τρόπο την διαρκή ανάπτυξη των ελληνοπαλαιστινιακών σχέσεων, υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τόσο με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και με το Ισραήλ και με πολλές αραβικές χώρες, αλλά και μέσω των τριμερών συναντήσεων με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η σταθερότητα στην περιοχή θα εδραιωθεί αν επιλυθούν δύο μεγάλα προβλήματα της περιοχής, το παλαιστινιακό και το Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα καθυστερεί να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ άλλες χώρες το έχουν πράξει, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η Αθήνα θέλει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προς την κατεύθυνση λύσης του προβλήματος και πρόσθεσε πως όταν η Ελλάδα κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος θα κάνει τα αναγκαία βήματα.

Στήριξη και της ΝΔ

Λίγο αργότερα, ο Μαχμούτ Αμπάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στην συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες η βουλευτής Α’ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, εκφράστηκε η στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη (22/12) στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ 

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο αγώνας και του ελληνικού λαού θα πρέπει να δυναμώσει, για να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ισότιμο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα όρια του 1967» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και προσέθεσε πως «θα πρέπει να σταματήσουν και οι εποικισμοί των Ισραηλινών, θα πρέπει οι πρόσφυγες να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους, θα πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις του ιμπεριαλιστικού κράτους του Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης».

Να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτησε από τον Καμμένο ο Αμπάς

Την επιθυμία του να βρεθεί ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Αμπάς στο πλαίσιο των συναντήσεών του με πολιτικούς αρχηγούς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συμβάλλει στην εξεύρεση της λύσης.

Σχόλιο της ΛΑ.Ε. 

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Αμπάς στην Αθήνα, η Λαϊκή Ενότητα σημείωσε:

«Η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου φέρει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την άκρως ζημιογόνα και επικίνδυνη πολιτική προσέγγισης της χώρας μας με την Ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ , του Μπέντζαμιν  Νετανιάχου.

Η συνεχής αναβάθμιση τη ρόλου της χώρας μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι πολλές αδιαφανείς στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, η προσκόλληση στα πολεμικά τυχοδιωκτικά σχέδια των γερακιών του Αμερικανό-Ισραηλινού συμπλέγματος  κάθε άλλο παρά βοηθούν την υπόθεση μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα το Ανατολικό  Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967 και με το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στο τόπο τους.

Οι ευχές και τα λόγια της σημερινής κυβέρνησης δεν συνάδουν με την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της».

efsyn.gr