Κάτι περισσότερο από έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡαλλά και του Ποταμιού, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικού φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου δημοκρατικού Κέντρου.
Στις διεργασίες που σημειώνονται, αναλαμβάνει ρόλο μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ στάση αναμονής τηρούν τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Σεβαστουπόλεως, όσο και προβεβλημένα πρόσωπα του χώρου, όπως οι πρώην υπουργοί, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης.
Ο κ. Σημίτης, αν και δεν ήταν τόσο αναμενόμενο, πήρε μέρος στην εκδήλωση των Κινήσεων Πολιτών (της τρίτης συνιστώσας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), στην οποία ήταν παρόντες και ομιλητές όλα εκείνα τα πρόσωπα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επικροτούν τις επιλογές της οκταετίας 1996-2004.
Δεν ήταν διόλου τυχαίο το πάνελ, αφού αποτελείτο από τον τέως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, που ηγείται του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ στο κόμμα του, την κα Διαμαντοπούλου, τον γιο του Λεωνίδα Κύρκου, Μίλτο (ευρωβουλευτή του Ποταμιού), τον καθηγητή Ιωακειμίδη, που είχε αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις Σημίτη και τον Γιώργο Σιακαντάρη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Ανδρουλάκης (όπως και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τον προηγούμενο Ιούνιο διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο) ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της μετεξέλιξης της Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα, άποψη για την οποία έχει αρθρογραφήσει θετικά και ο κ. Σημίτης.
Τάση υπέρ της συμπόρευσης
Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, είναι σαφές ότι στους κόλπους του υπάρχει μια σαφής τάση υπέρ της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που το ακολουθούν. Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν κινείται μόνο ο ευρωβουλευτής Κύρκος, που τη σηματοδότησε με την παρουσία του στο προαναφερθέν πάνελ, αλλά και τουλάχιστον τρεις βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Δανέλλης), που έχουν καταβολές στο παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού και στην ΕΑΡ.
Μιλώντας στο «Π», ο δημοσιογράφος και άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος μετέχει ως ανέντακτος στη Συμπαράταξη, επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του υπέρ της σύμπραξης και του Ποταμιού (ή μέρους του) στο εγχείρημα, πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που φέρει… τριχασμένο το κόμμα του κ. Θεοδωράκη: Το 28% των ψηφοφόρων του τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας του, το ίδιο ακριβώς ποσοστό επιθυμεί τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις που το ακολουθούν, ενώ το 27,5% θέλει τη σύμπλευσή του με τη Νέα Δημοκρατία.
Η Άννα κοιτάζει και προς ΝΔ
Σε ό,τι αφορά άλλα στελέχη, η κα Διαμαντοπούλου, παρότι δημόσια εκφράζει την αγωνία της για ενότητα του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου, κοιτάζει και προς τη ΝΔ και τον νέο πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ιδιωτικές συζητήσεις της, δε, τις οποίες γνωρίζει το «Π», αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να βρει γραμμή συνεννόησης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη διότι, όπως η ίδια λέει, η κα Γεννηματά απαξιοί ακόμα και να αναφέρει το όνομά της στο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, που εκείνη προώθησε ως αρμόδια υπουργός, και αναφέρεται «γενικά στον νόμο 4009».
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Διαμαντοπούλου και Γεννηματά έχουν συνυπάρξει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ως υπουργός η πρώτη και ως αναπληρώτρια υπουργός η δεύτερη…
Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ εδώ και μία τριετία, η κα Διαμαντοπούλου διατηρεί ακόμα στις τάξεις του ως απλά μέλη –που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα– στελέχη της επιρροής της (κυρίως προερχόμενα από τη Νεολαία) και έχει προνομιακές σχέσεις με πρόσωπα του ευρύτερου χώρου, όπως ο άλλοτε πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης.
Από άλλους παράγοντες του χώρου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν παρουσιάζει πολιτική κινητικοτήτατα το τελευταίο διάστημα (αν και έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της σύστασης νέου μεταρρυθμιστικού φορέα, με νέο σε ηλικία αρχηγό), ο κ. Ραγκούσης παρακολουθεί αλλά όχι ενεργά τα δρώμενα –πάντως, στελέχη της επιρροής του στεγάζονται και στο Ποτάμι–, ενώ ο κ. Φλωρίδης, παρότι επανέκτησε μια σχέση με το ΠΑΣΟΚ τις παραμονές της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2015, σήμερα δείχνει ανενεργός. Η διαφορά, βεβαίως, για εκείνον, του περσινού Ιανουαρίου με τον φετινό, είναι ότι το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, που κρατά σήμερα η κα Γεννηματά, τότε βρισκόταν στα χέρια του κ. Βενιζέλου.
Οι συμμετέχοντες σε «δείπνα»
Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα «πυκνώνουν» οι συναντήσεις μεταξύ προσώπων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Δύο από αυτές αποκαλύπτει σήμερα το «Π»: Η πρώτη έγινε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σε ταβέρνα στα Καλύβια και συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Εύη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ, οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ και ο Ανδρ. Παπαδόπουλος. Εκεί, παρότι υπήρξε προβληματισμός για τα δρώμενα, τον τόνο της αισιοδοξίας έδωσε ο κ. Πρωτόπαπας, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό 2% ΠΑΣΟΚογενών θα μετακομίσει προς τη Συμπαράταξη στις επόμενες εκλογές.
Η δεύτερη συνάντηση ήταν τετ-α-τετ του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, με τον Τάσο Γιαννίτση, βασικό πυλώνα των κυβερνήσεων Σημίτη, και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.
paraskhnio.gr