Όχι στην απαξίωση – κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας – Όχι στην εργασιακή ζούγκλα και στον εργασιακό μεσαίωνα

Γράφει ο Γιώργος Κανέλης

Το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης και κατάργησης κάθε προστασίας της εργασίας και που αφορά Συλλογικές Συμβάσεις, νομική προστασία, δομές προστασίας (ΟΜΕΔ, απολύσεις, Επιθεώρηση Εργασίας), πλαίσιο λειτουργίας (ωράρια, δικαιώματα), φαίνεται ότι εξελίσσεται «κανονικά».

Τελευταία είμαστε μάρτυρες της προσχεδιασμένης απαξίωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της εργασιακής μεταρρύθμισης Μητσοτάκη – Χατζηδάκη. Το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ξεφτίζει και η εργοδοτική αυθαιρεσία που κατοχυρώνει ο ν. 4808 απειλεί να μετατρέψει σε ζούγκλα ολόκληρους κλάδους εργαζομένων. Κι όλα αυτά συντελούνται με την σιωπηρή ανοχή και την αδικαιολόγητη αδράνεια της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία πλέον στερείται και τα μέσα να επιβάλλει τη νομιμότητα.

Πιο Συγκεκριμένα:

  1. Με τη μεταφορά του θεσμού των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ, συνεχίζεται η υποβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργατικές διαφορές, που πραγματοποιούσε το ΣΕΠΕ, ήταν η μόνη διέξοδος για χιλιάδες των εργαζομένων που έβρισκαν σε αυτές το δίκιο τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
  2. Καταργείται η ειδική γραμμή καταγγελιών 15512 και αντικαθίστανται από τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα απαντούν ανειδίκευτοι υπάλληλοι για τα εργασιακά, χωρίς να υπάρχει καν μέριμνα για τη διασφάλιση του απορρήτου των καταγγελιών.
  3. Παρατηρείταισημαντική μείωση των ελέγχων και απροθυμία συνεργασίας από πλευράς του ΣΕΠΕ, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επί τρεις εβδομάδες άρνησή του για τη διενέργεια ελέγχου σε κτήριο της Πειραιώς, όπου τελικά αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει ύστερα από καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) στον Υπουργό και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  4. Θεσμοθετήθηκε δραστική μείωση των προστίμων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ενώ λοιπόν εξελίσσονται όλες αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές, δυστυχώς η ΓΣΕΕ είναι απούσα και χωρίς σχέδιο δράσης και υπεράσπισης των εργαζομένων. Δε φτάνει να καταγγέλλουμε τυπικά και να απέχουμε «δραστικά». Να μην κάνουμε καμία προσπάθεια συντονισμού και δράσης των συνδικάτων προκειμένου να ανατραπούν και να καταργηθούν όλα αυτά που μας τσακίζουν και μας εξοντώνουν.

Τα συνδικάτα δεν λειτουργούν μόνο με ανακοινώσεις, καταγγελίες και αναλύσεις. Τα συνδικάτα λειτουργούν με οργάνωση πάλης, συντονισμό και κινητοποιήσεις, προκειμένου να μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η παρατεταμένη αφωνία της σε τόσο σοβαρά θέματα, υπονομεύει την όποια αξιοπιστία της και αφήνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στην πιο δύσκολη καμπή για τις εργασιακές σχέσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα εν γένει. Για το λόγο αυτό καλείται να λάβει ΑΜΕΣΑ, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόσο για την αδράνεια και ανυπαρξία της Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και για τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει ο νέος αντεργατικός νόμος με τη μη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του εργοδότη για αυτόματη αποσύνδεση στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που τελικά υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι και δωδεκάωρα κατά παράβαση της νομοθεσίας η οποία είναι από πρόθεση ελλιπής.

Πρέπει λοιπόν άμεσα να συγκληθούν τα θεσμικά όργανα της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.

Πρέπει αυτό το πλαίσιο να αποφασιστεί σε υψηλό επίπεδο (Γενικό Συμβούλιο) με τη συμμετοχή όλων των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Πρέπει να ξεφύγουμε από το κλειστό πλαίσιο επαφής και αντιπαράθεσης μόνο με την κυβέρνηση και να απευθυνθούμε στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας μέσω των δομών της, στη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής αυτών των πολιτικών. Διεκδικούμε και δικαιούμαστε μια ΓΣΕΕ, που θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, που δοκιμάζονται, και όχι παθητικός θεατής της ραγδαίας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων.


Ο Γιώργος Κανέλης είναι Αν. Γ. Γραμματέας τουΕργατικού Κέντρου Καλαμάτας